Mitokontriell arv er arveegenskaper knyttet til mitokondriets DNA. I årtier har man observert at bestemte arveegenskaper ikke er knyttet til cellekjernen, men til cytoplasma, spesifikt til mitokontriegenomet.

Mitokondrier er cytoplasmatiske organeller som har sitt eget genom (DNA), og bestemte arveegenskaper er knyttet til dette DNA (forkortet mtDNA). Mitokondriegenomet kalles ofte det 25. kromosom, selv om det ikke er lokalisert til cellekjernen, og ikke oppfører seg som de andre kromosomene.

Hos mennesket er mtDNA et 16 569 basepar langt, sirkulært DNA-molekyl som inneholder 37 gener, hvor 13 er kodende og 24 er ikke-kodende.

Da mitokondrier ikke er til stede i spermiehodet, men i eggets cytoplasma, vil mtDNA overføres til det befruktede egget kun fra moren. Arvegangen for mitokondrielle gener er derfor maternell, og sykdommer som er knyttet til mutasjoner i mitokondriegenomet vil alltid nedarves fra moren. Både gutter og jenter kan være affisert, men det er bare jentene som fører sykdomsanlegget videre (se mitokondrielle sykdommer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.