mitokondriell arv

Mitokondriell arv. Stamtavle som viser maternell nedarving knyttet til mitokondriell arv. Begge kjønn kan ha arveegenskapen (fylte firkanter og sirkler), men bare kvinner fører egenskapen videre.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Mitokondriene er bygget opp av en dobbeltmembran som avgrensning mot resten av cellens innhold.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Mitokontriell arv er arveegenskaper knyttet til mitokondriets DNA. I årtier har man observert at bestemte arveegenskaper ikke er knyttet til cellekjernen, men til cytoplasma, spesifikt til mitokontriegenomet.

Faktaboks

Uttale
mitokondriˈell arv
Etymologi
av mitokondrie

Mitokondriets arvestoff

Mitokondrier er organeller i cellens cytoplasma som har sitt eget genom (DNA), og bestemte arveegenskaper er knyttet til dette DNA-et (forkortet mtDNA). Mitokondriegenomet kalles ofte det 25. kromosom, selv om det ikke er lokalisert til cellekjernen, og ikke oppfører seg som de andre kromosomene.

Hos mennesket er mtDNA et 16 569 basepar langt, sirkulært DNA-molekyl som inneholder 37 gener, hvor 13 er kodende og 24 er ikke-kodende.

Arv

Da mitokondrier ikke er til stede i sædcellens hode, men i eggets cytoplasma, vil mtDNA overføres til det befruktede egget kun fra moren. Arvegangen for mitokondrielle gener er derfor maternell, og sykdommer som er knyttet til mutasjoner i mitokondriegenomet vil alltid nedarves fra moren. Både gutter og jenter kan være affisert, men det er bare jentene som fører sykdomsanlegget videre (se mitokondrielle sykdommer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg