Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus gracilis er en muskel på innsiden (medialt) av låret. Den har fått navn på grunn av sin slanke form. Den ligger lengst medialt av lårets adduktorer og går praktisk talt helt vertikalt mellom bekkenet og kneet. På norsk kan den kalles for 'den slanke lårmuskelen'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus gr'asilis

Etymologi

latin: gracilis, 'smal, tynn, fin'

Også kjent som

den slanke lårmuskelen

Muskelen springer ut fra nedre gren av underlivsbeinet (os pubis) med en tynn, flat sene like inntil symfysen (symphysis pubica), og går distalt over i den brede, trekantete seneplaten som kalles 'gåsefoten' (pes anserinus) sammen med musculus semitendinosus og musculus sartorius, øverst på innsiden av skinnebeinet (tibia).

Musculus gracilis blir derved, som den eneste av adduktorene, en to-leddet muskel. Den virker som adduktor i hofteleddet, i kneleddet som fleksor og svak innoverrotator.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg