Rygg.

Rygg. De dype og overflatiske lagene av rygg- og nakkemuskulaturen.

Av /KF-arkiv ※.

Musculus latissimus dorsi er en av ryggmusklene. Den ligger på ryggsiden av kroppen, men virker hovedsakelig på armene. Den har en trekantet form og kalles gjerne 'den brede ryggmuskelen' på norsk.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus lat'issimus d'orsi

Etymologi

Av latin: latus, 'bred', og dorsum, 'rygg'. Den vanlige norske betegnelsen er ikke korrekt, da latissimus er superlativ og betyr 'den bredeste'

Også kjent som

den brede ryggmuskelen, den bredeste ryggmuskelen

Muskelen springer ut som en rombeformet aponevrose fra ryggtaggene på de seks/syv nederste brystvirvlene, fra samtlige lendevirvler, fra korsbeinet, bakre del av hoftekammen (crista iliaca) og fra de tre nederste ribbeina. Den går vifteformet skrått oppover, samler seg og fester seg med en flat sene til øvre, fremre del av overarmsbeinet (humerus). De øverste, tilnærmet horisontale fibrene dekker nedre hjørne av skulderbladet, og kan av og til være fast forbundet med dette.

På grunn av muskelfibrenes retning har muskelen relativt liten effekt på ryggens bevegelser hvis armene ikke er fiksert. Men den er en kraftig adduktor og innoverrotator på overekstremitetene, og kan også føre armene bakover hvis disse er strakt fremover. Den er dermed en viktig muskel når vi bruker skistaver. Ved fiksert arm kan den også være en hjelpemuskel ved innpust.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Innervasjon: Nervus thoracodorsalis (C6–C7(8))
  • Utspring: Ryggtagger til T(6)7-L5, fascia thoracolumbalis, crista iliaca, os sacrum, costae (9)10–12
  • Feste: Crista tuberculi minoris humeri

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg