Musculus omohyoideus er en tobuket muskel som hører til halsens infrahyoide muskler. Muskelen trekker tungebeinet ned og bakover og bidrar dermed ved svelgeprosessen. Den spenner også den mellomste halsfascien (lamina pretrachealis), hvorved tilbakestrømningen av blod gjennom vena jugularis interna økes.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus 'omo-hyo'ideus

Etymologi

av gresk: omoplat, 'skulderbladet', og os hyoideum, 'tungebeinet'

Også kjent som

skulderblad-tungebeinsmuskelen

Den har en annen retning enn de øvrige musklene i dette området, idet den springer ut fra skulderbladet (scapula) og fester seg til tungebeinet (os hyoideum). Mellom de to bukene har den et senete mellomstykke som er vokst sammen med halsfascien (facia cervicalis) og kragebeinet (clavicula), bak musculus sternocleidomastoideus. Fra dette mellomstykket går den øvre muskelbuken (venter superior) vertikalt opp til festet på tungebeinet, mens den nedre muskelbuken (venter inferior) går skrått medialt ut fra den øvre kanten av scapula. De to bukene danner derved en stump vinkel med hverandre.

Som en anatomisk variant kan det forekomme at muskelen ikke springer ut fra øvre rand av scapula, men fra clavicula. Den betegnes da som musculus cleidohyoideus.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg