Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus popliteus er en flat muskel som ligger dypt i knehasen, dekket av de to hodene på musculus gastrocnemius. Muskelen springer ut fra en smal sene under det laterale sideligamentet (ligamentum collaterale fibulare), på utsiden av den laterale femurkondylen (condylus lateralis femoris), og går vifteformet på skrå ned mot tibias bakre mediale flate.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus popl'iteus

Etymologi

av latin poples, 'knehase'

Også kjent som

knehasemuskelen

Muskelen er delvis vokst sammen med leddkapselen og er en svak knebøyer og bidrar dessuten til innoverrotasjon av leggen, samt spenning av leddkapselen. Den kalles på norsk for 'knehasemuskelen'.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus tibialis (L(4)5-S1(2))
  • Utspring: Condylus lateralis femoris
  • Feste: Planum popliteum tibiae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg