Øye.

Øye. Øyet kan bevege seg i alle retninger ved hjelp av seks tynne muskler som er festet på overflaten av hvert øyeeple. På den måten kan blikket dreies mot for eksempel høyre dersom de rette musklene på høyre side av hvert øye strammes, slik det nederste bildet viser. Det øverste bildet viser de utvendige øyemusklene på venstre øye.

Av /KF-arkiv ※.
Øye.

Øyehulen. Utspringet for de seks musklene som beveger øyeeplet. De fire rette musklene springer ut fra en felles senering (anulus tendineus communis) i øyehulens bakvegg. Den øvre skrå muskelen går ut fra et punkt like ovenfor seneringen. Man ser at muskelens festesene passerer gjennom en bruskring (trochlea) like bak øyehulens øvre kant og derfra under den øvre, rette muskelen til øyeeplet. Den nedre skrå muskelen utgår fra øyehulens bunn inn mot nesen og løper under den nedre rette muskelen til øyeeplet. Musklene er cirka 40 mm lange og cirka 10 mm brede ved festepunktet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus rectus medialis er en av øyets rette muskler i øyehulen. Muskelen springer — sammen med de andre rette øyemusklene — ut fra en senering (anulus tendineus communis) som omgir synsnerven og er festet til et lite utspring på kilebeinet. Muskelen løper langs medialsiden av øyeeplet og fester seg med sin endesene til bindehinnen (sclera), omtrent fem til seks millimeter fra den mediale randen av hornhinnen (cornea).

Faktaboks

Uttale

m'uskulus r'ektus medi'alis

Etymologi

latin: rectus, 'den rette', og medialis, 'den i midten'

Også kjent som

den rette mediale øyemuskelen

musculus rectus bulbi medialis

Muskelen dreier øyet innover i medial retning (adduksjon).

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg