Øye.

Øye. Øyet kan bevege seg i alle retninger ved hjelp av seks tynne muskler som er festet på overflaten av hvert øyeeple. På den måten kan blikket dreies mot f.eks. høyre dersom de rette musklene på høyre side av hvert øye strammes, slik det nederste bildet viser. Det øverste bildet viser de utvendige øyemusklene på venstre øye.

Av /KF-arkiv ※.
Hjernenerver.

Hjernenerver. Menneskehjernen sett nedenfra, med avskårne hjernenerver.

Av /KF-arkiv ※.

Nervus oculomotorius er navnet på tredje hjernenerve. Den er en av øyets tre bevegelsesnerver. De to andre er nervus trochlearis (IV) og nervus abducens (VI).

Faktaboks

Uttale

okulomot'orius

Etymologi
av latin oculo-, ‘øye-’ og motorius, ‘motorisk, bevegende’

Nervus oculomotorius forsyner den øverste rette øyemuskelen (musculus rectus superior), den nederste rette (musculus rectus inferior), den innerste rette (musculus rectus medialis) og den nederste skrå øyemuskel (musculus obliquus inferior). Nerven forsyner også den muskelen som hever øvre øyelokk (musculus levator palpebrae superioris), og et av de parasympatiske gangliene i det autonome nervesystemet, ganglia ciliaris, som styrer blant annet pupillen.

Nerven trer ut av hjernen umiddelbart foran hjernebroen (pons), passerer gjennom den harde hjernehinnen (dura mater) inn i øyehulen (orbita) gjennom fissura orbitalis superior sammen med de andre øyemuskelnervene. Her deler den seg i en øvre og en nedre gren. Den øvre (ramus superior) forsyner den øverste rette øyemuskelen samt øyelokkheveren. Den tykkere nedre gren (ramus inferior) innerverer den innerste og den nederste rette, samt den nederste skrå øyemuskelen. Fra denne grenen går det også parasympatiske fibre som innerverer den indre, ringformede pupillukkeren (musculus sphincter pupillae) samt ciliarmuskelen (musculus ciliaris).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg