Musculus rhomboideus er en kraftig, ruteformet muskel som forbinder skulderbladet med ryggsøylen. På norsk kalles den gjerne «rombemuskelen». Muskelen er nesten fullstendig dekket av trapesmuskelen (musculus trapezius), og de skrå muskelfibrene trekker skulderbladet i medial og kranial retning (innover og oppover), samt bidrar til å fiksere det mot brystkassens ryggside.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus rombo'ideus

Etymologi

Muskelen har fått sitt navn fordi den har form som en rombe - en geometrisk figur med to og to sider parallelle og ingen vinkel rett.

Også kjent som

rombemuskelen,

Santorinis muskel, etter den italienske anatomen Giandomenico Santorini (1681-1737). Ble tidligere også kalt Albinus' muskel etter den tyske anatomen Bernhard Albinus (1697-1770).

Man deler ofte muskelen i to: i en stor nedre og en liten øvre del (musculus rhomboideus major & minor), som skilles ved en fure mellom de skrå fibrene i muskeloverflaten. I furen går arteria transversa cervicis.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus dorsalis scapulae (C4-C5)
  • Utspring: Musculus rhomboideus minor: ryggtaggene på C6-C7 samt nakkebåndet (ligamentum nuchae); musculus rhomboideus major: ryggtaggene på T1-T4
  • Feste: Margo medialis scapulae nedenfor spina scapulae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg