Ryggen

Den vifteformete kappemuskelen (til høyre), mellom bakhodebenet, nakke- og brystvirvlenes ryggtagger og skulderbladet, kan ved kontraksjon dels heve, dels senke skulderen, og dels føre den bakover. Ved fiksering av skulderen/armen bidrar den også til å stabilisere ryggsøylen.

Av /KF-arkiv ※.

Musculus trapezius er en flat, tilnærmet trekantet muskel som ligger overflatisk i hele nakke- og brystryggområdet. Muskelen danner forbindelse mellom skulderbladet (scapula) og ryggsøylen. På norsk kalles den vanligvis 'kappemuskelen'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus trap'esius

Etymologi

Navnet har oppstått på grunn av muskelens tilnærmede trapesform (en geometrisk figur med to parallelle og to ikke-parallelle sider).

Også kjent som

kappemuskelen, trapesmuskelen

Muskelens fiberretning har vifteform med forskjellig kontraksjonsretning:

  • en øvre skrå del (pars descendens), som er lett å kjenne under huden og som trekker skulderen oppover, samt roterer skulderbladet utover,
  • en kraftig tverrgående eller horisontal del (pars transversa) som trekker skulderen bakover, og
  • en nedre skrå del (pars ascendens) som trekker skulderen nedover.

Utspringene har preg av en kort aponevrose som er bredest i området Th1–Th2. Muskelen er viktig for skulderbladets dreining, og er dermed avgjørende for armens store bevegelighet i skulderleddet. Ved fiksert skulder kan muskelen bidra til å føre hodet sideveis (lateralfleksjon) og bakover (dorsalfleksjon).

Anatomisk nøkkelinformasjon

Skade

Ved skade på den motoriske nerven vil man ha vanskeligheter med å heve skulderbladet og abdusere armen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg