Laokoongruppen
Musculus serratus anterior som her kommer frem på den antikke Laokoon-gruppen fra omkring 100 fvt. Vatikanet.
Laokoongruppen
Av .

Musculus serratus anterior er en relativt flat, vifteformet muskel som forbinder lateralsiden av brystkassen med skulderbladets mediale kant. Den kalles på norsk for 'den fremre sagmuskelen'. Navnet har den fått på grunn av de 9–10 utspringene på lateralsiden av de øverste ribbeina, som noen ganger kan sees som saglignende takker ved sammentrekning av muskelen.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus serr'atus ant'erior

Etymologi

av latin: serra, 'sag'

Også kjent som

den fremre sagmuskelen

Muskelen går bakover, mellom brystkassen og skulderbladet, og fester seg på dettes mediale side. Den danner innsiden av armhulen og deles gjerne i tre avsnitt:

  • et øvre (pars superior) fra første og andre ribbein til øvre skulderbladhjørne (angulus superior scapulae)
  • et midtre (pars intermedia) fra andre og tredje ribbein til mediale rand av skulderbladet (margo medialis scapulae)
  • et kraftig nedre (pars inferior) fra fjerde til niende ribbein, til nedre skulderbladhjørne (angulus inferior scapulae)

Muskelen bidrar (sammen med musculus rhomboideus) til å presse skulderbladet fast mot brystkassens ryggside, slik at skulderleddet hindres i å gli bakover ved press forfra mot armene. Dens nedre del bidrar dessuten til den laterale dreiningen av skulderbladet når armen løftes aktivt.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus thoracicus longus (C5-C6(7))
  • Utspring: lateralsiden av 1.–9. ribbein
  • Feste: margo medialis scapulae

Skade

Ved lammelse av nervus thoracius longus (gren fra armnervefletningen) vil armen ikke kunne løftes aktivt over horisontalplanet. Dessuten vil skulderbladet på den skadete siden stå ut som en 'englevinge' (scapula alata), noe som kommer særlig tydelig frem når pasienten støtter seg med strake armer mot en vegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg