Musculus supraspinatus er en muskel som springer ut fra gropen over skulderbladkammen (fossa supraspinata), og er dekket av en kraftig fascie (fascia supraspinata). Muskelen kan på norsk kalles for 'den øvre skulderkammuskelen'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus supraspin'atus

Etymologi

latin: supra-, 'over, ovenfor' og spina, 'spiss, tagg, kam'. Her: skulderbladkammen (spina scapulae)

Også kjent som

den øvre skulderkammuskelen

Den har en kraftig endesene som går under skulderhøyden (acromion), forbinder seg med den fibrøse skulderleddkapselen og fester seg på overarmsbeinets tuberculum majus. Muskelen abduserer armen sammen med midtre del av musculus deltoideus (pars acromialis), og hører til den såkalte rotatormansjetten i skulderleddet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus suprascapularis (C4–C6)
  • Utspring: fossa supraspinata scapulae
  • Feste: tuberculum majus humeri

Skader

Tuberculumfraktur

Røntgenbilde som viser avrivningsfratur av tuberculum majus som er feste for supraspinatussenen.

Tuberculumfraktur
Av .

Supraspinatussenen kan gi smerter i skulderen. Siden den legger seg direkte på kapselen og danner basis for en slimpose (bursa subacromialis), kan den påføres mekaniske skader. Tungt og ensidig muskelarbeid kan gi oppflising av senen, med bursitt og påfølgende innklemming av senen (såkalt 'impingement') som følge. Dette skjer særlig der hvor avstanden mellom humerushodet og acromion er liten (under 5 millimeter). Også avrivningsfrakturer av tuberculum majus kan forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg