Bursitt, betennelse i en slimpose (bursa). Slimposene letter bevegelsene i sener og muskler som går over dem. De befinner seg på fremstikkende bendeler i nærheten av leddene og kan også være utposninger av leddhulen med direkte forbindelse med denne. Slike slimposer (bursae) finnes eller oppstår der det er behov for liten gnidningsmotstand. Seneskjeder kan betraktes som spesialiserte slimposer. Slimposene er små hulrom som er bygd opp tilsvarende en leddhule og fylt med en liten mengde væske som tjener som smøremiddel. Skade eller irritasjon av selve slimposen eller av en sene, muskel eller et ledd som står i forbindelse med slimposen, kan føre til overproduksjon av væske og til symptomer på bursitt med smerter og hevelse. Slimposene ved for eksempel albueledd, hofter og skuldrer kan således bli irriterte som følge av senebetennelse. Særlig ved skulderleddet kan det utfelles kalk i slimposene.

Disse bursitter og senebetennelser (tendinitter) er aseptiske, altså uten smittestoffer. Ved urinsyregikt kan det felles ut urinsyrekrystaller i slimposer med slik aseptisk betennelse som resultat. Ved leddgikt kan det også bli betennelser i slimposer og seneskjeder.

Behandlingen av bursitter og tendinitter består hovedsakelig av ro og eventuelt injeksjonsbehandling med kortikosteroid. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler kan også være aktuelt. Kirurgi kan bli nødvendig, men ikke så ofte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.