MR-undersøkelse: Bursitt i skulder
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bursitt er betennelse i en slimpose (bursa). Slimposer er små hulrom som er bygd opp tilsvarende en leddhule og fylt med en liten mengde væske, som tjener som smøremiddel.

Faktaboks

Uttale
bursˈitt

Ved bursitt kan overproduksjon av væske i slimposen føre til smerter og hevelse. Disse bursittene er aseptiske, altså uten bakterier eller andre smittestoffer. Ved urinsyregikt kan det felles ut urinsyrekrystaller i slimposer og medføre slik aseptisk betennelse. Ved leddgikt (revmatoid artritt) og ved spondyloartritt kan det også bli betennelse i slimposer og seneskjeder.

Bakterier kan også trenge gjennom huden eller bli tilført gjennom blodårene og medføre bursitt som en infeksjon.

Seneskjeder kan betraktes som spesialiserte slimposer. Slimposene kan således bli irriterte som følge av seneskjedebetennelse (tendinitt). Særlig ved skulderleddet kan det utfelles kalk i slimposene.

Ved undersøkelse av ledd og muskler kan en få mistanke om bursitt. Om nødvendig kan tilleggsundersøkelser med ultralyd, MR og analyse av væske fra slimposen også gjennomføres. I slik væske kan en vurdere om det foreligger blant annet urinsyrekrystaller eller tegn til infeksjon.

Behandlingen av bursitter og seneskjedebetennelser består hovedsakelig av ro og eventuelt injeksjonsbehandling med kortikosteroid. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler kan også være aktuelt. Ved infeksjon er antibiotika viktig. Kirurgi kan bli nødvendig, men det er sjelden. Ved å unngå den utløsende årsaken reduseres risiko for tilbakefall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg