Alle muggsopper er avhengige av fuktighet for å vokse. De representerer derfor størst problem i landbruket i fuktige somrer, og korn bør fortest mulig tørkes slik at vanninnholdet kommer under grensen på 15 prosent og Penicillium-, Aspergillus- og Fusarium-arter ikke skal fortsette å vokse under lagring. Mykotoksiner er vannløselige og sprer seg utover i matvarer hvis de begynner å vokse. En kan ikke uten spesielle laboratorieundersøkelser avgjøre om den enkelte soppen er giftig.
På faste matvarer som brød og ost kan muggsoppene skjæres bort. I slike tilfeller dreier det seg som regel om lite farlige Penicillium-arter. Noen av Penicillium-artene brukes i osteproduksjon. På syltetøy er det som regel tryggest å kaste det hvis det er tyntflytende. På gelé kan muggsoppene lett fjernes med skje. Selv om et fåtall av de muggsopper vi treffer på i våre matvarer er giftige, representerer de egentlig skjemt mat, og de skadede delene av matvarene bør derfor ikke brukes.
For å hindre at vi får i oss de farligste mykotoksinene, foretar Mattilsynet nødvendig kontroll av en rekke importerte næringsmidler, spesielt aktuelt er kontroll av paranøtter, jordnøtter og fiken. Flere land har for eksempel grenseverdier for innhold av mykotoksiner i kraftfór. Det forskes på utvikling av kornsorter som er motstandsdyktige mot Fusarium-arter, ellers kan sprøyting med soppdrepende midler i veksttiden være aktuelt i fuktige somrer, men viktigst er nok rask tørking og tørr lagring av korn og andre matvarer.
Håndtering av næringsmidler med muggsoppvekst, for eksempel på korn, løk og poteter, kan også føre til spredning av soppsporer eller toksiner som kan føre til allergiske eller toksiske reaksjoner (allergisk alveolitt).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.