muggsopp

Muggsopp (Aspergillus-type) på gulost. Soppkoloniene har hvit rand av sopphyfer og et grønt midtparti med sporer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Muggsopp (mugg på gulost) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Muggsopp er en samlebetegnelse på mikroskopiske sporedannende sopper som vokser ved høy fuktighet på overflater med tilgang på næringsstoffer (sukkerarter, cellulose, proteiner) og danner synlige kolonier der sporene vokser opp. Sporene kan spres med luften og medføre allergisk reaksjon.

Flere muggsopper produserer spesifikke giftstoffer som kan medføre forgiftninger og kreftrisiko, men også brukes medisinsk (for eksempel antibiotika). De vanligste er arter innen slektene Mucor (skjeggmugg), som danner et gråhvitt belegg, Chladosporium, samt Penicillium (penselmugg) og Aspergillus (strålemugg) som begge danner et grønnlig belegg (grønnmugg). Soppene opptrer på alt slags dødt, organisk substrat, for eksempel brød, ost, syltetøy, grønnsaker, frukt, bær og tekstiler, se jordslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg