Matforgiftning eller næringsmiddelbåren intoksikasjon er en akutt mage-tarmsykdom som skyldes inntak av bedervet mat. Hvis flere enn to personer er blitt syke etter å ha spist det samme tyder dettte på en matforgiftning. Matforgiftning er fremkalt av giftstoffer, toksiner, fra sykdomsfremkallende bakterier eller virus i matvarer. Tilstedeværelse av toksiner er en forutsetning for forgiftning og skiller symptomer og kliniske tegn fra vanlig infeksjoner. Med et toksin forstås her et kjemisk stoff som i lave konsentrasjoner er biologisk giftig og som er produsert av mikroorganismer som bakterier og virus. Næringsmidlene  kan inneholde toksiner produsert av enkelte mikrorganismer under vekst i næringsmidlet (preformerte toksiner) eller i menneskekroppen (tarmen) etter inntak. 

Det fins forskjellige typer matforgiftning. Den vanligste er en akutt betennelse i mage og tarm, gastroenteritt, som er fremkalt av giftstoffer fra bakterier i den såkalte paratyfoidgruppen som Salmonella eller dysenterigruppen som Shigella. Matforgiftning utløst av toksiner fra gule stafylokokker er et annet eksempel. Som regel er det store mengder levende bakterier samtidig. Inkubasjonstiden er kort, og kortere jo mer giftstoff man har fått i seg, men alltid under ett døgn.

Symptomene kan være voldsomme med vondt i magen, oppkast og diaré, men er oftest lette, avhengig av toksinmengden. Varigheten er fra timer til noen få dager. Når det samtidig er levende bakterier i maten, vil tilstanden etter en viss tid gå over i en regulær tarminfeksjon (salmonellose, dysenteri). I andre tilfeller skyldes matforgiftning toksiner fremkalt av andre bakterier, særlig stafylokokker. Her er inkubasjonstiden meget kort, gjerne 2–4 timer, symptomene uttalte, med brekninger, diaré og ofte kollaps. Begge disse formene for matforgiftning er stort sett godartede, men krever iblant intensiv væskebehandling, fordi væsketapet med avføringen kan bli meget stort.

Hva gjelder matforgiftninger, kan det slås fast at Norge – som en del av verden – har fått en rekke nye utfordringer de siste tiårene. Tarminfeksjoner (enteritter) fra bakterien «Escherichia coli» representerer en slik utfordring. Skjellforgiftning derimot er vi godt kjent med fra tidligere og skyldes konsum av blåskjell og andre skjellarter som inneholder toksiner fra alger.  

Den alvorligste type matforgiftning er botulisme. Den skyldes et toksin som ikke angriper fordøyelseskanalen, men nervesystemet med lammelser som resultat. Den opptrer kun ved nytelse av mat som har vært lagret lenge, som dårlig hermetisert hermetikk og hjemmeprodusert rakfisk.

Matforgiftning skyldes alltid mangelfull hygiene. Bakteriene eller toksinene kan komme inn i maten med råstoffene, som med kjøtt fra syke dyr, infiserte egg, skalldyr og lignende, eller bli tilført under fremstilling og tilberedning, som forurensing med tarminnhold under slaktning, smitte fra kjøkkenpersonale, rotter, mus eller fluer. Av matvarer som oftest har fremkalt matforgiftning, kan nevnes bløte oster, opplaget mat, salater, kremer og sauser. Ofte er det mat som ikke har vært tilstrekkelig varmebehandlet, dvs. at kjernetemperaturen ikke er blitt høy nok til å drepe bakteriene, f.eks. i grillet kylling, store steker, eller i mat som er blitt oppbevart ved for høye temperaturer etter tilberedning, som for eksempel for høy temperatur i kjøledisken, koldtbord som står fremme lenge, slik at bakterier som har overlevd varmebehandlingen eller er tilført etterpå, har fått anledning til å vokse.

  Foreslå endring

  Kommentarer

  24. november 2015 svarte Erik Andrew

  Det er ikke uvanlig at en får vondt i magen. Dette skyldes ofte overtrykk i tarmen som starten på en diare. De artiklene som omfatter forgiftninger har sjelden en utførlig beskrivelse av alle symptomer, da artiklene ikke er ment for dianostisering. Å stille diagnoser er primært en legeoppgave.

  Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

  Du må være logget inn for å kommentere.