nøtter - ernæring

Nøtter er gode kilder til mange av B-vitaminene, vitamin E, jern, sink, kalium, magnesium, kobber og fosfor.
Nøtter
Av /Shutterstock.

Nøtter er i botanisk forstand frukter der skallet blir hardt ved modning og som vanligvis inneholder ett frø. I ernæringen kaller man også andre tørre frukter med et høyt fettinnhold for nøtter, for eksempel peanøtter (belgfrukt) og valnøtter (steinfrukt).

Som følge av at mellom 45 og 75 prosent av nøttene er fett vil energiinnholdet være svært høyt, men i likhet med mange andre planteoljer er minst 80 prosent av fettet umettet. Nøtter inneholder også en god del protein, og er i tillegg gode kilder til mange av B-vitaminene, E-vitamin, jern, sink, kalium, magnesium, kobber og fosfor. Nøtter inneholder også en del selen. I paranøtter er nivået så høyt at selenforgiftning kan forekomme ved høyt inntak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg