Nalokson
Nalokson
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nalokson er en substans som kjemisk ligner morfin, men har motsatt virkning ved å blokkere morfinets og andre opioidagonisters binding til og virkning via opioidreseptorer. Nalokson brukes derfor som motgift ved livstruende opioidforgiftninger.

Faktaboks

Uttale
naloxˈon
Også kjent som

naloxon

Bruk

Nalokson gis normalt ved injeksjon, men kan også gis som nesespray og har relativt kort virketid. Halveringstid er cirka én time hos voksne (cirka tre timer hos nyfødte). Injeksjonen må gjentas når stoffet det skal motvirke har lengre virketid i kroppen. Dette kan være nødvendig for å forhindre tilbakevennende respirasjonsstans etter overdose av et opioid med lengre halveringstid som for eksempel metadon.

Virkning

Nalokson har sterk affinitet til reseptorene og fortrenger dermed andre opioider. Nalokson regnes som en ren opioidantagonist og hemmer den responsen som stimulering av en opioidreseptor iverksetter. Nalokson virker meget raskt og brukes som motgift ved for eksempel heroin overdoser ved å oppheve livstruende respirasjonsstans.

Nalokson opphever ikke respirasjonsdempning som skyldes andre stoffer enn opioider. Fordi nalokson i seg selv ikke har en egenvirkning, kan det gis når forgiftningsårsaken er ukjent. Hvis nalokson gis til en opioidavhengig, eller en pasient som har fått store doser opioider over tid, kan det oppstå akutte abstinenssymptomer. Fare for abstinensreaksjon må likevel ikke forhindre førstehjelpere fra å gi nalokson ved respirasjonsstans etter opioidoverdose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg