Narkotikautløste dødsfall er dødsfall som skyldes akutt forgiftning som følge av inntak av rusmidler, se også overdose. Dødsårsaken er oftest at respirasjonssenteret i hjernen hemmes og at man derfor slutter å puste, men kan også skyldes akutte hjerte- og karhendelser eller høy kroppstemperatur avhengig av hvilke rusmidler som har vært inntatt. Blandingsforgiftninger med flere stoffer er mer regel enn unntak.

Narkotikautløste dødsfall brukes ofte om situasjoner der rusmiddelet er satt med sprøyte, spesielt heroin og morfin. Heroin og morfin tilhører gruppen opioider. Andre inntaksmåter og andre typer opioider er blitt mer vanlige som årsak de senere år.

Narkotikautløste dødsfall inndeles gjerne i forgiftningsdødsfall, selvmord og dødsfall der psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser var dødsårsak. Begrepet brukes ikke om dødelig alkoholforgiftning, men i mange tilfeller av narkotikautløste dødsfall er personen også alkoholpåvirket.

Utviklingen i narkotikautløste dødsfall

Trenden i antall narkotikautløste dødsfall har vært stabil i perioden 2009 til 2019. I perioden døde i gjennomsnitt 267 hvert år som følge av narkotika. Kvinneandelen har ligget på litt under 30 prosent og gjennomsnittsalderen har vært stigende. I 2019 var gjennomsnittsalderen 43,5 år, der kvinner hadde en noen høyere snittalder enn menn (46,5 år mot 42,3 år).

Sammenlignet med mange land i Europa er antall narkotikautløste dødsfall i Norge relativt høyt. Norske myndigheter lanserte i 2014 en overdosestrategi og Stortinget vedtok i 2019 en videreføring av denne for perioden 2019 til 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg