Hjerne

Hjerne. Snitt gjennom hjernen som viser innsiden av høyre hjernehalvdel.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hjernebroen, pons, er en eggformet del av hjernestammen som ligger foran den forlengede marg. Bak hjernebroen ligger lillehjernen (cerebellum). Hjernebroen og lillehjernen utgjør til sammen bakhjernen eller metencephalon. Hjernebroen har på fremsiden (ventralt) tykke, tverrgående fibre med en sagittal fure (sulcus basilaris) i overflaten, derav navnet. På baksiden (dorsalt) består den av grå substans. Her er hjernebroen forbundet med lillehjernen via de tre lillehjernestilkene (pedunculi cerebellares) på hver side. I overgangen mellom pons og den midterste hjernestilken kommer nervus trigeminus (V) ut. På undersiden av hjernebroen kommer nervus abducens (VI) ut.

Faktaboks

Også kjent som
pons

Hjernebroen representerer en mellomstasjon for nervefiberbanene mellom storhjernen, lillehjernen og ryggmargen. Her er det kjerner som blant annet:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg