Nervus femoralis er en nerve som utgår som den kraftigste grenen fra lumbalnervefletningen, plexus lumbalis (L 1-L 3/4). Den er en blandet nerve (både motorisk og sensorisk).

Femoralisnerven går i bukhulens bakre del mellom musculus psoas major og musculus iliacus og avgir underveis grener til begge musklene. Derfra går den lateralt under lyskebåndet (ligamentum inguinale) sammen med musculus iliopsoas i det rommet som kalles lacuna musculorum. Like etter å ha passert under lyskebåndet deler nerven seg opp i flere tynnere grener, både sensoriske som forsyner huden på fremsiden og medialsiden av låret, samt tykkere motoriske grener som følger skreddermuskelen (musculus sartorius) ned mot adduktorkanalen.

Femoralisnerven forsyner motorisk skreddermuskelen samt den firehodete strekkemuskelen (muculus quadriceps femoris) på forsiden av låret, men ingen muskler i leggen. En sensorisk gren (nervus saphenus) løper parallelt med femoralarterien (arteria femoralis) gjennom adduktorkanalen og fortsetter medialt langs leggen til medialsiden av foten, som den innerverer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg