Forenklet illustrasjon av kvinnelig bekken med nerver
Illustrasjonen viser oppspaltingen og sammenfletningen av nerver.

Lumbalnervefletningen er en nettlignende oppspalting og sammenløp av nerver. Den er dannet av de ventrale grenene til 1., 2., 3. og delvis 4. lumbalnerve – delvis også av fibre fra 12. thorakalnerve.

Faktaboks

Uttale
lumbˈalnervefletningen
Også kjent som
plexus lumbalis

Selve nervefletningen ligger foran lendevirvlenes tverrtagger (se ryggsøylen). Den avgir nervegrener til muskler og hud på forsiden og siden av bukveggen, og til hoften, forsiden og innsiden av låret, lysken og de ytre kjønnsorganene. Grenene er (regnet ovenfra):

  • Nervus iliohypogastricus (T12–L1) er en blandet nerve. Den forsyner huden over hoftepartiet og lysken sensorisk, og bukmuskulaturen (musculus transversus abdominis, musculus obliquus internus) motorisk.
  • Nervus ilioinguinalis (T12–L1) har omtrent samme forløp og funksjon som ovenstående, men forsyner fremre del av lysken og de ytre kjønnsorganene sensorisk.
  • Nervus genitofemoralis (L1–L2) er også en blandet nerve som sensorisk forsyner huden på pungen (scrotum) hos mannen, hos kvinnen de ytre kjønnsleppene (labia majora), samt huden øverst på forsiden av låret. Motorisk forsyner den bukmuskulaturen samt musculus cremaster .
  • Nervus cutaneus femoris lateralis (L2–L3) er en sensorisk nerve som forsyner utsiden av låret.
  • Nervus femoralis (L2–L4) er den største og viktigste grenen i lumbalnervefletningen. Den går under lyskebåndet og forsyner lårets bøye- og kneets strekkmuskulatur (musculus iliopsoas, musculus quadriceps femoris, musculus sartorius) motorisk. Sensorisk forsyner den huden på forsiden av låret, samtidig som den sender en sidegren (nervus saphenus) til innsiden av legg og fot.
  • Nervus obturatorius (L2–L4) innerverer hoftens og lårets adduktormuskler motorisk. Sensorisk forsyner den huden over kneet og innsiden av låret.

Det finnes en tilsvarende nervefletning øverst i nakken, kalt halsnervefletningen, en nedenfor, kalt armnervefletningen, og en i korsryggen, kalt sakralnervefletningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg