Nevrourologi er diagnostikk og behandling av tilstander med funksjonssvikt i de nedre urinveiene som skyldes skade av eller sykdom i nervesystemet som regulerer disse funksjonene. Hovedsymptomene er enten problemer med tømming av urinblæren, lekkasje av urin (inkontinens) eller en kombinasjon av disse symptomene.

En årsak kan være en skade som direkte påvirker nervene til urinblæren og/eller lukkemekanismen, for eksempel ryggmargskader eller svulster som klemmer på nerver. Ofte vil også nervefunksjonen i de nedre urinveiene påvirkes som ledd i utviklingen av visse nevrologiske tilstander, som for eksempel hjerneslag, Parkinsons sykdom, ryggmargsbrokk og multippel sklerose. Også diabetes kan påvirke nervefunksjonen. Slike funksjonsforstyrrelser i de nedre urinveier vil ofte være kombinert med ereksjonssvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg