ryggmargsbrokk

Artikkelstart

Ryggmargsbrokk er medfødt misdannelse, nevralrørsdefekt, der det på ryggsiden er en feil i skjelett og bløtdeler (spina bifida) slik at ryggmargen kan pose seg ut på en måte som kan ligne på et brokk. Begrepet omfatter også meningomyelocele (myelomeningocele), en tilstand der så vel ryggmargens hinner som ryggmargen poser seg ut gjennom defekten. Tilstanden fører oftest til lammelser nedenfor det området hvor ryggmargsbrokket sitter, og ofte til komplikasjoner i sentralnervesystemet.

Utbredelse

Når en kvinne har fått et barn med ryggmargsbrokk, er risikoen cirka 5 prosent for at det samme skal skje i neste svangerskap. Har hun fått to barn med tilstanden, er risikoen 10 prosent.

Årsaker

Selv om det er klart at det er en arvelig disposisjon for ryggmargsbrokk, kan også miljøfaktorer eller ernæringsfaktorer være av betydning. Disse faktorene kjenner man ikke fullt ut. Det er imidlertid holdepunkter for at sunn ernæring med tilstrekkelig vitamintilførsel reduserer risikoen for at barnet skal få ryggmargsbrokk (se folat). Det kvinnen selv kan gjøre for å minske risikoen så mye som mulig, er å leve et sunt og regelmessig liv hele svangerskapet gjennom. Norske rettningslinjer anbefaler også kvinner som planlegger å bli gravide å ta folattilskudd i god tid før graviditeten og i de første tre månedene av svangerskapet.

Diagnostikk

Ryggmargsbrokk kan påvises ved prenatal diagnostikk (fosterdiagnostikk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg