lysbehandling
En lettere grad av icterus neonatorum svært vanlig hos nyfødte. Det kan ofte være aktuelt med lysbehandling.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Gulsott hos nyfødte er gulfarging av hud og/eller slimhinner på grunn av at gallefargestoffer (bilirubin) hoper seg opp i blod og vev.

Faktaboks

Også kjent som

icterus neonatorum

Gulsott var tidligere en av de viktigste årsakene til at nyfødte barn døde eller ble alvorlig hjerneskadet.

Den viktigste årsaken til gulsott hos nyfødte er at det er uforlikelighet hos mor og barn når det gjelder blodgruppesystemene Rhesus eller ABO.

I motsetning til den alvorlige gulsott som skyldes blodgruppeuforlikelighet mellom mor og barn, er en lettere grad av gulsott svært vanlig hos nyfødte. Den kan behandles med lys.

Rhesus-uforlikelighet

Årsaker

Blodceller fra fosteret vil krysse over til moren. Hvis fosteret er Rh+ og moren Rh–, vil blodcellene oppfattes som fremmede slik at mor danner antistoffer mot fosterets røde blodceller. Disse antistoffene vil kunne krysse morkaken. De røde blodcellene hos fosteret vil da ødelegges, og det blir en sterk stimulering til økt produksjon av røde blodceller. Til tross for en intens produksjon av blod (erytroblastose) vil blodprosenten falle og barnet kan dø, enten intrauterint (i livmoren) eller raskt etter fødselen. Nedbryting av de røde blodcellene fører også til at stoffet bilirubin øker kraftig i serum. Bilirubin er et nedbrytningsprodukt av de røde blodcellene. Graden av anemi og hyperbilirubinemi gir viktig informasjon om prognosen.

Behandling

De sykeste barna behandles med såkalt utskiftningstransfusjon, hvor man bytter ut blodet til barnet med et forlikelig blod som ikke ødelegges av morens antistoffer. Dette gjøres med et kateter i en navlevene, hvor man fjerner og setter inn 10–20 milliliter av gangen, gjerne til et totalvolum av 400–500 milliliter. Dette var og er en livreddende behandling som både reduserer bilirubin i serum og øker blodprosenten. Ved alvorligere tilfeller må dette gjentas flere ganger.

Følger

Bilirubin er under visse betingelser skadelig for hjernen og var tidligere en viktig årsak til hjerneskade (kjerneikterus).

Prognose

I dag er denne alvorlige gulsotten hos nyfødte langt sjeldnere. Den viktigste grunnen er at Rh-negative kvinner kan behandles med antistoff mot det antigen (D) de utsettes for når Rh+-blodceller kommer inn i deres sirkulasjon. Dette vil sterkt redusere morens produksjon av antistoffer under et kommende svangerskap. Det er viktig å huske på at også etter en abort kan det komme Rh+-blodceller inn i morens sirkulasjon. Det er derfor viktig at Rh-negative kvinner får anti-D gammaglobulin også etter abort.

ABO-uforlikelighet

I sjeldnere tilfeller kan en alvorlig gulsott hos nyfødt sees etter uforlikelighet i ABO-systemet. Her finnes det for tiden ingen forebyggende tiltak, men barnet kan behandles med immunglobuliner etter fødsel for å bremse nedbryting av røde blodceller.

Lettere grad av icterus neonatorum

I motsetning til den alvorlige gulsott, som skyldes blodgruppeuforlikelighet mellom mor og barn, er en lettere grad av gulsott svært vanlig hos nyfødte. Dette skyldes at det nyfødte barnet fødes med en høy blodprosent, og at de føtale røde blodcellene brytes ned etter fødsel. Denne nedbrytningsprosessen resulterer ofte i mer bilirubin enn det kroppen kan omsette. Bilirubinkonsentrasjonen stiger, og en gulfarging av hud og slimhinner kan sees. For tidlig fødte barn har lavere kapasitet for å bryte ned bilirubin, og tåler også bilirubin dårligere enn barn født til termin. Derfor trenger langt flere for tidlig fødte barn behandling.

I Norge bruker alle sykehus en nasjonal veileder for hvilke grenser for bilirubin som er akseptable før barnet eventuelt får såkalt lysbehandling. Behandlingen, som består i belysning med smalspektret blått lys, fører til at bilirubin som sirkulerer i kroppen blir spaltet av lysets energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg