Opsonisering er binding av opsonin til en mikroorganisme (bakterie, virus, og lignende) slik at den tas opp mer effektivt av en fagocytt. Fagocytter uttrykker reseptorer for ulike opsoniner på celleoverflaten, og binding til opsonin aktiverer til fagocytose. Dette er en viktig mekanisme i forsvaret mot infeksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. oktober 2017 skrev Julie Isabel Kloster

Hei,

Er det ikke mer riktig å si at opsonisering er binding av en oppløselig immunologisk komponent til et patogen sin overflate, som fører til at patogenet blir fagocytert?

(Siden blant opsoniner har vi også komplementfaktorer og fibrin, og ikke bare antistoffer. Komplementfaktorer alene kan jo også føre til at et patogen blir fagocytert.
Deponerede opsoniner binder jo også til overflatereceptorer på andre fagocytterende celller enn bare makrofager, deriblant neutrofile granulocytter, monocytter og dendritiske celler).

2. oktober 2017 svarte Tor Brynjar Stuge

Hei Julie Isabel
Takk for din kommentar! Ja, det er riktig at komplementfaktorer og en rekke andre serumproteiner (men ikke fibrin) kan opsonisere. Og flere andre celler i tillegg til makrofager kan fagocytere. Artikkelen vil bli oppdatert.
Hilsen Tor B. Stuge

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.