Fagocytter er celler med stor evne til fagocytose. Fagocytose innebærer at en celle tar opp for eksempel virus, bakterier eller cellerester fra utenfor cellen. Fagocytose er den viktigste måten immunsystemet fjerner bakterier som har kommet inn i kroppens vev på.

Faktaboks

Uttale
fagosˈytter
Etymologi
av gresk fagein, ‘spise’ og kytos, ‘celle, lite hulrom’
Også kjent som
eteceller

Typer

Pattedyr, inklusive mennesket, har to hovedtyper profesjonelle fagocytter: nøytrofile granulocytter og makrofager. Nøytrofile granulocytter er den typen hvit blodcelle som det er flest av i blodet.

Makrofagene stammer fra en type hvit blodcelle som kalles monocytter. Når monocyttene går ut av blodbanen og inn i vevet, modnes de til makrofager.

Virkemåte

I et friskt vev vil det være makrofager som vokter for smittestoffer, men få eller ingen nøytrofile granulocytter. Når bakterier kommer på innsiden av huden eller slimhinnene (barrierene som holder de fleste smittestoffer ute) vil makrofagene straks begynne å fagocyttere ('spise opp') disse.

Hvis infeksjonen vedvarer, vil makrofagene i tillegg utskille signalstoffer (cytokiner) som setter i gang en betennelsesreaksjon der flere fagocytter hentes fra blodet til det bakterieinfiserte vevet. Etter kort tid vil store mengder nøytrofile granulocytter og et mindre antall monocytter invadere det infiserte vevet. Fagocyttene følger så gradienter av kjemokiner (en type cytokin) og bakterieprodukter for å finne fram til bakteriene. Denne egenskapen kalles kjemotakse. Inne i fagocyttene drepes bakteriene og brytes ned.

I tillegg til fagocytter, vil også antistoffer og komplementproteiner strømme fra blodet og inn i vevet og binde til bakteriene, og dermed bidra til mer effektiv fagocytose; det er lettere for fagocyttene å «se» bakteriene når det er merket med antistoffer og komplementproteiner.

Levetid

Etter en runde med fagocytose vil nøytrofile granulocytter dø, og restene vil fjernes av makrofager i vevet. Det hvit-gule pusset en kan se for eksempel i en verkebyll eller kvise, består for det meste av døde nøytrofile granulocytter. I fravær av infeksjon og betennelse vil vevsmakrofager fagocyttere døde celler og cellerester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ardi Tahiraj

Hei.
Jeg har et spørsmål angående fagocytter og lymfocytter.
Spiser fagocytter lymfocytter?

svarte Tor Brynjar Stuge

Fagocytter kan spise døde celler. Spesielt makrofager.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg