Orbitafraktur er et brudd i øyehulens (orbita) benvegger. Disse veggene er enkelte steder svært tynne, og slike brudd er derfor ganske vanlige ved ansiktstraumer. De er ofte kombinert med andre skader, for eksempel kinnbensbrudd. 

I prinsippet kan det oppstå brudd i alle deler av øyehulen. Vanligst er imidlertid øyehulens bunn (orbitagulvet), som danner veggen mot kjevebihulen (sinus maxillaris), og medialveggen mot nesen. Begge disse stedene er benveggen svært tynn. Ved kinnbensbrudd vil det også vanligvis oppstå brudd i orbita. En variant er den såkalte blow-out-frakturen, der hele den ytre ringen er intakt, men orbitagulvet er ødelagt. Dette er en vanlig skade ved vold mot ansiktet.

Større orbitafrakturer kan ofte palperes klinisk. Ved brudd i orbitagulvet kan selve øyeeplet "falle ned" og posisjonere seg lavere enn normalt, såkalt enoftalmus. Dette kan, sammen med innskrenket bevegelighet av øyeeplet, gi dobbeltsyn. Orbitafrakturer diagnostiseres gjerne også ved hjelp av CT.

Eventuelle feilstillinger i øyehulens benvegger bør reponeres, det vil si bringes tilbake i normal posisjon, og posisjonen må eventuelt sikres med osteosyntese. I de tilfeller orbitagulvet er knust, erstattes dette med en kunstig plate av titan eller annet vevsvennlig materiale. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.