overspisingslidelse

Artikkelstart

Overspisingslidelse, også kalt tvangsspising, er en av tre hovedtyper spiseforstyrrelser, sammen med anoreksia nervosa, anoreksi og bulimia nervosa, bulimi.

Faktaboks

Også kjent som

Tvangsspising, Binge eating disorder

I den siste revisjonen av diagnosesystemet DSM (V), som kom i 2014, ble overspisingslidelse tatt med som egen diagnose for første gang, mens lidelsen i tidligere utgaver kun var diagnostiserbar ved å bruke rest-kategorien Eating Disorders Not Otherwise Spesified (EDNOS).

Diagnostiske kriterier

Overspisingslidelse defineres som gjentatte episoder hvor man spiser betydelig mer mat innenfor en kort tidsperiode enn de fleste mennesker ville spist under samme betingelser. Episodene kjennetegnes av en følelse av mangel på kontroll.

En person som lider av en overspisingslidelse vil kunne spise for fort, selv når hen ikke er sulten. Personen kan føle skyld, skam og avsky over sitt eget forhold til mat, og spiser ofte alene for å skjule atferden. Denne atferden vil i gjennomsnitt inntreffe minst en gang i uken i løpet av tre måneder.

Det å inkludere overspisingslidelse som en egen type spiseforstyrrelse (sammen med anoreksia nervosa og bulimia nervosa), er ment å skulle øke oppmerksomheten mot den betydelige forskjellen mellom overspisingslidelse og det vanlige eller hverdagslige fenomenet å overspise. Mens det å overspise eller spise for mye er en utfordring for mange mennesker i dagens samfunn, er overspisingslidelse mye mindre vanlig, langt mer alvorlig, og forbundet med betydelige fysiske og psykologiske problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg