Overspising skjer oftest i ensomhet

Overspisingslidelse, også kalt tvangsspising, er en av tre hovedtyper spiseforstyrrelser, sammen med anoreksia nervosa (anoreksi) og bulimia nervosa (bulimi).

Faktaboks

Også kjent som

Tvangsspising, Binge eating disorder

I den siste revisjonen av diagnosesystemet DSM (V), som kom i 2013, ble overspisingslidelse tatt med som egen diagnose for første gang. I tidligere utgaver var lidelsen kun diagnostiserbar ved å bruke rest-kategorien spiseforstyrrelser, kalt Eating Disorders Not Otherwise Spesified (EDNOS).

Diagnostiske kriterier

Overspisingslidelse defineres som gjentatte episoder hvor man spiser betydelig mer mat innenfor en kort tidsperiode enn de fleste mennesker ville spist under samme betingelser. Episodene kjennetegnes av en følelse av mangel på kontroll. Personer som overspiser opplever et betydelig ubehag etter overspisingsepisodene.

En person som lider av en overspisingslidelse, vil kunne spise for fort selv når han eller hun ikke er sulten. Personen kan føle skyld, skam og avsky over sitt eget forhold til mat og spiser ofte alene for å skjule atferden. Denne atferden vil i gjennomsnitt inntreffe minst én gang i uken i løpet av tre måneder.

Det å inkludere overspisingslidelse som en egen type spiseforstyrrelse (sammen med anoreksia nervosa og bulimia nervosa), er ment å skulle øke oppmerksomheten mot den betydelige forskjellen mellom overspisingslidelse og det vanlige eller hverdagslige fenomenet å overspise. Mens det å overspise, trøstespise eller spise for mye er en utfordring for mange mennesker i dagens samfunn, er overspisingslidelse mindre vanlig, langt mer alvorlig og forbundet med betydelige fysiske og psykologiske problemer.

Det er grunn til å merke seg at ved spiseforstyrrelsen overspisingslidelse er det tilnærmet lik forekomst mellom kjønnene, mens forekomsten for både bulimi og anoreksi er betydelig høyere for kvinner enn for menn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg