Overspisingslidelse, også kalt tvangsspising, er en av tre hovedtyper spiseforstyrrelser, sammen med anoreksia nervosa og bulimia nervosa.

I den siste revisjonen av diagnosesystemet DSM (V), som kom i 2014, ble overspisingslidelse tatt med som egen diagnose for første gang, mens lidelsen i tidligere utgaver kun var diagnostiserbar ved å bruke rest-kategorien Eating Disorders Not Otherwise Spesified (EDNOS).

Overspisingslidelse defineres som gjentatte episoder hvor man spiser betydelig mer mat innenfor en kort tidsperiode enn de fleste mennesker ville spist under samme betingelser. Episodene kjennetegnes av en følelse av mangel på kontroll.

En person som lider av en overspisingslidelse vil kunne spise for fort, selv når han eller hun ikke er sulten. Personen kan føle skyld, skam og avsky over sitt eget forhold til mat, og spiser ofte alene for å skjule atferden. Denne atferden vil i gjennomsnitt inntreffe minst en gang i uken i løpet av tre måneder.

Det å inkludere overspisingslidelse som en egen type spiseforstyrrelse (sammen med anoreksia nervosa og bulimia nervosa), er ment å skulle øke oppmerksomheten mot den betydelige forskjellen mellom overspisingslidelse og det vanlige eller hverdagslige fenomenet å overspise. Mens det å overspise eller spise for mye er en utfordring for mange mennesker i dagens samfunn, er overspisingslidelse mye mindre vanlig, langt mer alvorlig, og forbundet med betydelige fysiske og psykologiske problemer.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.