Pancytopeni er en tilstand med nedsatte verdier for alle celletypene i blodet. Det betyr at det foreligger anemi, leukopeni og trombocytopeni samtidig.

Faktaboks

Uttale
pancytopenˈi
Etymologi
av gresk pan-, ‘altomfattende’, kytos, ‘celle’ og penia, ‘mangel’

Ved pancytopeni vil det oftest foreligge beinmargssykdom. Det blir da laget for få normale blodceller i beinmargen. Dette kan skje ved at kreftceller fortrenger normal blodproduksjon, for eksempel ved leukemi. Andre årsaker til produksjonssvikt er aplastisk anemi, myelodysplastisk syndrom og behandling med cellegift.

En sjelden gang får man pancytopeni på grunn av økt forbruk av blodceller. Eksempler på dette er hypersplenisme (overaktiv milt) og hemofagocytisk lymfohistiocytose.

Ved pancytopeni kan man få anemisymptomer (slapphet, svimmelhet og tung pust) på grunn av få røde celler, infeksjoner på grunn av få hvite celler og blødninger på grunn av få blodplater.

Behandlingen av pancytopeni er avhengig av bakenforliggende årsak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg