Aplastisk anemi er en type anemi med nedsatt konsentrasjon av hemoglobin (Hb) i blodet, som skyldes at produksjonsapparatet for blodceller i benmargen helt eller delvis mangler eller er hemmet. Betegnelsen anemi er misvisende fordi pasienten ikke bare har anemi, men også mangler andre viktige blodceller. Det ville være riktigere å bruke uttrykket aplastisk pancytopeni, det vil si mangel på alle blodceller på grunn av manglende produksjon.

I de fleste tilfeller er årsaken ukjent, men ofte synes benmargen å være under hemmende effekt av deler av immunapparatet (T-lymfocytter). Bare i et mindre antall tilfeller kan det påvises en sannsynlig ytre årsak som medikamenter (cytostatika, antibiotika), infeksjon, ioniserende stråling eller kjemiske stoffer.

Som følge av skade på produksjonsapparatet synker nivået av erytrocytter (røde blodceller), leukocytter (hvite blodceller) og trombocytter (blodplater) i blodet. Det utvikles pancytopeni. Pasienten utvikler symptomer på benmargssvikt; slapphet på grunn av anemi, økt infeksjonstendens på grunn av mangel på leukocytter (særlig granulocytter) og blødningstendens på grunn av mangel på trombocytter.

Det viktigste er å fjerne alle mulige ytre årsaker, særlig fjerne alle medisiner som ikke er livsviktige. I alvorlige tilfeller der årsaken er ukjent, forsøkes behandling som undertrykker immunapparatets funksjon (immunosuppressiv behandling). Man hemmer da de T-lymfocyttene som hindrer produksjonen av blodceller, og effekten blir økt antall blodceller. I særlig alvorlige tilfeller utføres stamcelletransplantasjon hvis vevstypeforlikelig frisk stamcellegiver kan identifiseres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.