Hypersplenisme er økt aktivitet i milten, i motsetning til splenomegali som betyr at milten er forstørret. Disse betegnelsene henger imidlertid sammen fordi aktiviteten i milten øker når volumet av milten øker. Hypersplenisme gir seg utslag i nedsatt antall røde celler (anemi), nøytrofile granulocytter og blodplater i blodet. Dette skyldes at milten gjør jobben sin som blant annet er å fjerne gamle eller skadete celler i blodet, og når milten av en eller annen grunn er blitt forstørret, blir det fjernet for mange celler. Milten er også lagerplass for mange celler, og en stor milt vil lagre flere celler enn en normal milt. Dette bidrar også til å holde cellene borte fra blodet.

Faktaboks

Uttale
hypersplenˈisme
Etymologi
av gresk hyper, ‘over, mer enn’ og splen, ‘milt’

Hypersplenisme er en aktuell diagnose ved utredning av lave granulocytt-tall, blodplater og anemi. For å slå fast at årsaken er hypersplenisme må det foreligge en forstørret milt, og en benmargsprøve må vise at produksjonen av røde og hvite celler og blodplater er normal. Da kan vi si at reduksjon av celletallene ikke skyldes svikt i produksjonen, men en ødeleggelse av cellene utenfor benmargen. En stor milt gir da sterk mistanke om hypersplenisme. Hvis det er nødvendig å øke celletallene, er behandlingen å fjerne milten som vil normalisere celletallene hvis diagnosen var riktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg