Parasomni er en samlebetegnelse for forstyrret atferd eller fysiologiske forandringer som forekommer i forbindelse med søvn. Hendelsene kan skje både under innsovning, i løpet av søvnperioden og i forbindelse med oppvåkning fra søvn. Forekomsten av parasomnier variere fra veldig hyppig til svært sjelden.

Faktaboks

Uttale
parasomnˈi
Etymologi
av para- og latin somnus, ‘søvn’

Parasomnier deles inn i tre hovedgrupper:

  1. Forstyrrelser knyttet til non-REM-søvn,
  2. Forstyrrelser knyttet til REM-søvn,
  3. Andre parasomnier som ikke er knyttet til spesielle søvnstadier.

I begrepet parasomni inngår nattskrekk, mareritt (som ikke er ledd i en annen lidelse som for eksempel posttraumatisk stresslidelse) og søvngjengeri. For alle parasomniene skjer denne adferden utenfor normal bevissthet.

I motsetning til ved søvnforstyrrelser (dyssomnier) er det ved parasomnier ingen forstyrrelser i de fysiologiske prosesser som regulerer søvn/våkenhet eller i tidspunktet for søvn eller våkenhet. Behandlingsalternativene er ulik for de ulike parasomniene. Parasomnier som forekommer mest hos barn som for eksempel søvngjengeri og nattskrekk trenger vanligvis ikke behandles medikamentelt, men kan ha nytte av ikke-medikamentelle råd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg