nattskrekk

Nattskrekk er en psykisk lidelse kjennetegnet ved ekstrem skrekk og panikk forbundet med intense skrik, kroppslig uro og forandringer i det autonome nervesystemets aktivitet.

Faktaboks

Også kjent som
søvnterror

Utbredelse

Den eksakte hyppigheten av nattskrekk er ukjent. Forekomst av enkelte episoder med nattskrekk har vært anslått til en til seks prosent hos barn og mindre enn en prosent hos voksne.

Lidelsen begynner ofte i fire- til tolvårsalderen og forsvinner av seg selv uten behandling i tenårene. Hos voksne debuterer lidelsen i 20 til 30-årsalderen og blir da gjerne kronisk.

Årsak

Opphopning av nattskrekk i familier gjør at man antar at genetiske forhold spiller en rolle.

Symptomer

Personen setter seg opp eller står opp med et redselsskrik, gjerne i den første tredelen av søvnen. Noen ganger kan han styrte mot døren som i et forsøk på å unnslippe. Hendelsen huskes dårlig, eller overhodet ikke, hvis personen vekkes. Lidelsen er forbundet med plutselig økt elektrofysiologisk spenning i hjernen under dyp søvn (non-REM-søvn, dyp søvn stadium S3).

Behandling

Barn med nattskrekk har ikke mer psykiske lidelser enn andre barn, og vanligvis er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling. Hos voksne synes nattskrekk derimot oftere å være forbundet med økt forekomst av psykiske lidelser som kan kreve behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg