Nattskrekk, psykisk lidelse kjennetegnet ved ekstrem skrekk og panikk forbundet med intense skrik, kroppslig uro og forandringer i det autonome nervesystems aktivitet.

Den eksakte hyppigheten av nattskrekk er ukjent. Forekomst av enkelte episoder med nattskrekk har vært anslått til 1–6 % hos barn og mindre enn 1 % hos voksne.

Lidelsen begynner ofte i 4–12-årsalderen og forsvinner av seg selv uten behandling i tenårene. Hos voksne debuterer lidelsen i 20–30-årsalderen og blir da gjerne kronisk.

Opphopning av nattskrekk i familier gjør at man antar at genetiske forhold spiller en rolle.

Personen setter seg opp eller står opp med et redselsskrik, gjerne i den første tredelen av søvnen. Noen ganger kan han styrte mot døren som i et forsøk på å unnslippe. Hendelsen huskes dårlig, eller overhodet ikke, hvis personen vekkes. Lidelsen er forbundet med plutselig økt elektrofysiologisk spenning i hjernen under dyp søvn (REM-søvn fase 3 og 4).

Barn med nattskrekk har ikke mer psykiske lidelser enn andre barn, og vanligvis er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling. Hos voksne synes nattskrekk derimot oftere å være forbundet med økt forekomst av psykiske lidelser som kan kreve behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.