Nattskrekk, psykisk lidelse kjennetegnet ved ekstrem skrekk og panikk forbundet med intense skrik, kroppslig uro og forandringer i det autonome nervesystems aktivitet.

Den eksakte hyppigheten av nattskrekk er ukjent. Forekomst av enkelte episoder med nattskrekk har vært anslått til 1–6 % hos barn og mindre enn 1 % hos voksne.

Lidelsen begynner ofte i 4–12-årsalderen og forsvinner av seg selv uten behandling i tenårene. Hos voksne debuterer lidelsen i 20–30-årsalderen og blir da gjerne kronisk.

Opphopning av nattskrekk i familier gjør at man antar at genetiske forhold spiller en rolle.

Personen setter seg opp eller står opp med et redselsskrik, gjerne i den første tredelen av søvnen. Noen ganger kan han styrte mot døren som i et forsøk på å unnslippe. Hendelsen huskes dårlig, eller overhodet ikke, hvis personen vekkes. Lidelsen er forbundet med plutselig økt elektrofysiologisk spenning i hjernen under dyp søvn (REM-søvn fase 3 og 4).

Barn med nattskrekk har ikke mer psykiske lidelser enn andre barn, og vanligvis er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling. Hos voksne synes nattskrekk derimot oftere å være forbundet med økt forekomst av psykiske lidelser som kan kreve behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.