nattskrekk

Nattskrekk er en psykisk lidelse kjennetegnet ved ekstrem skrekk og panikk forbundet med intense skrik, kroppslig uro og forandringer i det autonome nervesystemets aktivitet.

Faktaboks

også kjent som:
søvnterror

Utbredelse

Den eksakte hyppigheten av nattskrekk er ukjent. Forekomst av enkelte episoder med nattskrekk har vært anslått til 1–6 prosent hos barn og mindre enn 1 prosent hos voksne.

Lidelsen begynner ofte i 4–12-årsalderen og forsvinner av seg selv uten behandling i tenårene. Hos voksne debuterer lidelsen i 20–30-årsalderen og blir da gjerne kronisk.

Årsak

Opphopning av nattskrekk i familier gjør at man antar at genetiske forhold spiller en rolle.

Symptomer

Personen setter seg opp eller står opp med et redselsskrik, gjerne i den første tredelen av søvnen. Noen ganger kan han styrte mot døren som i et forsøk på å unnslippe. Hendelsen huskes dårlig, eller overhodet ikke, hvis personen vekkes. Lidelsen er forbundet med plutselig økt elektrofysiologisk spenning i hjernen under dyp søvn (REM-søvn fase 3 og 4).

Behandling

Barn med nattskrekk har ikke mer psykiske lidelser enn andre barn, og vanligvis er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling. Hos voksne synes nattskrekk derimot oftere å være forbundet med økt forekomst av psykiske lidelser som kan kreve behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg