Nattlige skrekkanfall er en tilstand kjennetegnet ved ekstrem skrekk forbundet med intense skrik og kroppslig uro etterfulgt av en ufullstendig oppvåkning. Symptomene oppleves ofte som dramatiske, og personen er vanskelig å få kontakt med.

Faktaboks

Også kjent som
søvnterror

Utbredelse

Forekomst av nattlige skrekkanfall er opptil seks prosent hos barn, og rundt to prosent blant voksne. Lidelsen oppstår gjerne rundt fireårs alder, hyppigst i aldersgruppen fem til syv år, og de fleste vokser dette av seg frem mot tenårene. Arvelige faktorer spiller en stor rolle. Hos voksne med nattskrekk er det rapportert om økt forekomst av psykiske lidelser, men dette gjelder ikke for barn.

Årsak

Årsaken til nattlige skrekkanfall er ukjent. Arv synes å spille en rolle, da de fleste med nattlige skrekkanfall har familie som har eller har hatt liknende symptomer. En vanlig utløsende faktor er søvnunderskudd. Hos noen personer, både barn og voksne kan søvnapné være en utløsende årsak.

Symptomer

Nattlige skrekkanfall starter ofte med et skrik, etterfulgt av en ufullstendig oppvåkning. Det er uvanlig å huske noe av anfallet neste dag. Anfallet varer vanligvis fra ett til ti minutter. Barnet ser ofte skrekkslagent ut, er lite kontaktbart, svarer ikke på tiltale og lar seg vanskelig trøste. Det hopper gjerne ut av sengen, og kan derfor skade seg. Anfallene skjer i overgang fra dyp søvn til lettere søvnstadier. Det opptrer derfor tidlig i søvnperioden, oftest i løpet av de tre første timene etter sengetid, fordi det er mest dyp søvn i denne delen av søvnperioden.

Nattlige skrekkanfall kan noen ganger feiltolkes som mareritt, og det er viktig å skille disse fra hverandre. Mareritt skjer under REM-søvn, og forekommer derfor vanligvis sent på natten, da man har mest REM-søvn i siste halvdel av søvnperioden. En annen forskjell mellom nattskrekk og mareritt er at det ved mareritt er lett å vekke barnet, samt at barnet gjerne kan fortelle om skremmende drømmer etter oppvåkning.

Behandling

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle nattlige skrekkanfall, men det kan være viktig å trygge foreldre med at tilstanden ikke er farlig eller skyldes alvorlig sykdom. Siden søvnunderskudd er en utløsende faktor, anbefales nok søvn og god søvnhygiene. Ved ekstreme tilfeller kan det vurderes medikamentell behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg