Parostealt osteosarkom er en sjelden undertype av osteosarkom, kreft i skjelettet som danner beinvev.

Faktaboks

Uttale
parosteˈalt osteosarkˈom
Etymologi

fra gresk para, 'ved siden av' og osteon, 'bein'

Parostealt osteosarkom oppstår på overflaten av en knokkel, mens konvensjonelt osteosarkom oppstår inni beinmargen. Sykdommen utgjør cirka fire prosent av osteosarkomer, i Norge er det 0–2 nye tilfeller per år.

De aller fleste parosteale osteosarkomer oppstår i ung voksen alder og er lokalisert til baksiden av nedre del av lårbeinet. Svulsten vokser langsomt og danner en utvekst fra knokkeloverflaten. Seinere i forløpet kan den vokse inn i beinmargen. Spredning til lungene er uvanlig.

Symptomer er redusert bevegelse i kneleddet og en kul som kan være smertefull. Diagnosen stilles på røntgen og utredes videre med CT og MR. Ved tvil om diagnosen gjøres biopsi ved sarkomsenter før operasjon.

Behandling er kirurgisk fjerning av svulsten, sammen med en brem av omkringliggende normalt vev, og rekonstruksjon med egnet metode avhengig av svulstens størrelse og beliggenhet. Cellegift gis normalt ikke, bare i de få tilfellene hvor svulstvevet har aggressive trekk. Prognosen er meget god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg