Pasientsentrert metode er en arbeidsform der pasientens bekymringer, forventninger og oppfatninger tillegges stor vekt i både diagnostikk og behandling. I medisinsk praksis er denne arbeidsformen regnet som et ideal. Motsatsen er å følge en på forhånd definert medisinsk fremgangsmåte så snart pasienten har presentert sine plager.

Man kan for eksempel ha et standardopplegg for hvordan en person med hodepine skal diagnostiseres og behandles. En pasientsentrert lege ville derimot velge strategi med utgangspunkt i pasientens forventninger og bekymringer, som varierer fra pasient til pasient. Én person med hodepine kan for eksempel komme fordi vedkommende ønsker en kort sykmelding, mens en annen med hodepine kommer fordi en fetter nettopp har fått diagnostisert en hjernesvulst. Med en pasientsentrert metode vil valg av fremgangsmåte i konsultasjonen kunne bli svært forskjellig for disse to.

Den pasientsentrerte metoden demokratiserer det medisinske arbeidet ved å gjøre pasienten medansvarlig. Arbeidsformen er et resultat av en modernisering av legearbeidet i et samfunn der troen på autoriteter er redusert, pasientenes kunnskapsnivå har økt, og ønsket om delaktighet i saker som gjelder en selv, er blitt tydeligere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.