Pasientsentrert metode.

Pasientsentrert metode. Prinsippene ved den såkalte pasientsentrerte metode.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Pasientsentrert metode er en arbeidsform der pasientens bekymringer, forventninger og oppfatninger tillegges stor vekt i både diagnostikk og behandling. I medisinsk praksis er denne arbeidsformen regnet som et ideal. Motsatsen er å følge en på forhånd definert medisinsk fremgangsmåte så snart pasienten har presentert sine plager.

Man kan for eksempel ha et standardopplegg for hvordan en person med hodepine skal diagnostiseres og behandles. En pasientsentrert lege ville derimot velge strategi med utgangspunkt i pasientens forventninger og bekymringer, som varierer fra pasient til pasient. Én person med hodepine kan for eksempel komme fordi vedkommende ønsker en kort sykmelding, mens en annen med hodepine kommer fordi en fetter nettopp har fått diagnostisert en hjernesvulst. Med en pasientsentrert metode vil valg av fremgangsmåte i konsultasjonen kunne bli svært forskjellig for disse to.

Den pasientsentrerte metoden demokratiserer det medisinske arbeidet ved å gjøre pasienten medansvarlig. Arbeidsformen er et resultat av en modernisering av legearbeidet i et samfunn der troen på autoriteter er redusert, pasientenes kunnskapsnivå har økt, og ønsket om delaktighet i saker som gjelder en selv, er blitt tydeligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg