Perseverasjon er et symptom som kan opptre ved kognitive utfall etter en hjerneskade og viser seg ved at en bevegelse eller handling gjentas flere ganger uten at dette er hensiktsmessig. Det virker som om personen «henger fast» i bevegelsen og ikke greier å skifte over til neste bevegelse eller trinn i en utførelse. På grunn av en skade, vanligvis foran i hjernen, er det vanskelig å skifte fra ett bevegelsesmønster til et annet.

Fenomenet kan opptre i to former: at personen fortsetter et bevegelsesmønster, for eksempel fortsetter å vaske ansiktet på samme sted mye lenger enn hensiktsmessig, eller at personen gjentar et helt aktivitetsmønster, for eksempel etter å ha vasket og tørket ansiktet starter å vaske ansiktet på nytt.

Alvorlig grad av perseverasjon kan sees ved hjerneskade, særlig i frontallappen, ved demenstilstander og psykisk utviklinghemming, men også ved schizofreni og langt fremskreden alkoholisme. Lettere tendens til perseverasjon kan også forekomme ved tretthet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg