Pityriasis rosea. Den ovale formen og skjellingen i randen er typisk.
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Utbredt utslett ved pityriasis roscea
Utslettet ved pityriasis roscea kan være ganske utbredt, men er vanligvis lite plagsomt.
Utbredt utslett ved pityriasis roscea

Pityriasis rosea er en forbigående hudsykdom uten kjent årsak. Utslettet består av tallrike røde flekker. Sykdommen er forholdsvis vanlig og opptrer hyppigst hos ungdommer og unge voksne.

Faktaboks

Uttale
pityrˈiasis rˈosea
Etymologi
av pityriasis og latin rosea, ‘rød’
Også kjent som
«mor og tusen unger»

Symptomer

Utslettet begynner gjerne med en enkeltstående, rød, tørr flekk som kalles «primær medaljong». Denne kan være noen centimeter i diameter, og opptrer ofte på øvre del av kroppen, overarmene eller halsen. Etter to til fire uker kommer det et utbrudd med tallrike, lignende, men mindre flekker. Disse flekkene er gjerne litt ovale, røde, og ofte med litt flassing i periferien av lesjonene. Utslettet, bestående av en stor lesjon og etter hvert tallrike mindre lesjoner, er grunnen til at tilstanden også kalles «mor og tusen unger».

Flekkenes lengdeakse er orientert i hudens strekkretning og gjør at utslettene får en karakteristisk anordning, som på ryggen kan ligne på mønsteret av et juletre. Utslettene er tettest på kroppen og halsen, og oppad på lårene og overarmene, og går sjelden nedenfor knærne. Det er vanligvis liten eller ingen kløe. Allmenntilstanden er upåvirket.

Årsak

Årsaken er ukjent. Forløpet, og tilsynelatende immunitet mot tilbakefall, kan gi mistanke om at utslettet skyldes et infeksiøst agens. Herpesvirus type 7 har vært mistenkt, men er foreløpig ikke fastslått å være årsaken.

Behandling

Utslettene går spontant tilbake etter fire til seks uker. Behandling er vanligvis ikke nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg