Pityriasis rosea, utslett med tallrike røde flekker med fin flassing; forbigående hudsykdom uten kjent årsak. Sykdommen er forholdsvis vanlig og opptrer hyppigst hos ungdommer og unge voksne.

Utslettet begynner gjerne med en enkeltstående, rød, tørr flekk, «primær medaljong», som kan være noen centimeter i diameter, ofte på øvre del av kroppen, overarmer eller hals. Etter 2–4 uker kommer det et utbrudd med tallrike, lignende, men mindre, flekker. Disse flekkene er gjerne litt ovale, røde, og ofte med litt flassing i periferien av lesjonene. Flekkenes lengdeakse er orientert i hudens strekkretning og gjør at utslettene får en karakteristisk anordning, som på ryggen ligner på mønsteret av et juletre. Utslettene er tettest på kroppen og halsen, og oppad på lårene og overarmene, og går sjelden nedenfor knærne. Det er liten eller ingen kløe og allmenntilstanden er upåvirket.

Årsaken er ukjent. Forløpet, og tilsynelatende immunitet mot tilbakefall, har gitt mistanke om at utslettet skyldes et infekstiøst agens. Herpesvirus type 7 har vært mistenkt, men er foreløpig ikke fastslått å være årsaken.

Utslettene går spontant tilbake etter 4–6 uker. Behandling er vanligvis ikke nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.