Pityriasis rosea DermNet New Zealand. CC BY-NC-ND 3.0 NZ

Pityriasis rosea, forbigående hudsykdom uten kjent årsak. Utslettet består av tallrike røde flekker. Sykdommen er forholdsvis vanlig og opptrer hyppigst hos ungdommer og unge voksne.

Utslettet begynner gjerne med en enkeltstående, rød, tørr flekk som kalles «primær medaljong». Denne kan være noen centimeter i diameter, og opptrer ofte på øvre del av kroppen, overarmene eller halsen. Etter to til fire uker kommer det et utbrudd med tallrike, lignende, men mindre, flekker. Disse flekkene er gjerne litt ovale, røde, og ofte med litt flassing i periferien av lesjonene.

Flekkenes lengdeakse er orientert i hudens strekkretning og gjør at utslettene får en karakteristisk anordning, som på ryggen ligner på mønsteret av et juletre. Utslettene er tettest på kroppen og halsen, og oppad på lårene og overarmene, og går sjelden nedenfor knærne. Det er liten eller ingen kløe og allmenntilstanden er upåvirket.

Årsaken er ukjent. Forløpet, og tilsynelatende immunitet mot tilbakefall, kan gi mistanke om at utslettet skyldes et infeksiøst agens. Herpesvirus type 7 har vært mistenkt, men er foreløpig ikke fastslått å være årsaken.

Utslettene går spontant tilbake etter fire til seks uker. Behandling er vanligvis ikke nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.