Glomerulær filtrasjon er det første trinnet i produksjonen av urin. Blodet filtreres i nyrene gjennom veggene til karnøster som kalles glomeruli (entall: glomerulus) og danner et ultrafiltrat. Dette er utgangspunktet for urin. Veggene i karnøstet virker som en sil. Blodlegemene og de store plasmaproteiner holdes tilbake i blodbanen, mens vann, salt og alle de andre småmolekylene filtreres ut i nyrens rørsystem.
Faktaboks
- Uttale
- glomerulˈær filtrasjon
Den mengden blodplasma som filtreres per tidsenhet kalles glomerulær filtrasjonsrate (GFR). GFR er et svært viktig mål på nyrefunksjonen. GFR kan estimeres med en blodprøve eller måles mer nøyaktig ved å tilføre blodet et stoff som utelukkende fjernes fra kroppen gjennom glomerulær filtrasjon. Joheksol er et eksempel på et stoff som brukes til å måle GFR. Dette gjøres ved å undersøke hvor raskt stoffet forsvinner fra plasma eller hvor raskt det skilles ut i urinen.

Illustrasjonen viser til høyre et nefron. Hver nyre inneholder omtrent 1 million slike enheter. Små blodårer danner glomeruli (entall: glomerulus). Dette er karnøster av hårrørsårer (kapillærer) som filtreres blodet (1) og gir opphav til forurinen. Små arterier (arterioler) ved inngangen og utgangen til glomeruli (afferente- og efferente arterioler) regulerer blodstrømmen inn og ut av glomeruli. Disse motstandskarene lager et høyt trykk på ca 60 mmHg inne i glomerulus. Dette hydrostatiske trykket presser 20% av blodplasma gjennom kapillærveggen og ut i rørsystemet. Denne forurinen inneholder alle de små molekylene fra blodplasma. Det konserterte blodet forlater glomerulus gjennom efferente arteriole og strømmer inn i et nytt nettverk av hårrørsårer. Disse blodkarene slynger seg rundt kanalsystemet og kalles derfor peritubulære kapillærer. Vann og stoffer som kroppen trenger suges fra forurinen og tilbake til blodet via de peritubulære kapillærene. Avfallsstoffer som urinstoff (urea) og kreatinin skilles ut (2). Urinen ender opp i samlerør som mottar urin fra andre nefroner og alt tømmes i nyrebekkenet.

Kommentarer (2)
skrev Hege Elise Pettersen
svarte Bård Waldum-Grevbo
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.