glomerulær filtrasjon

Artikkelstart

Glomerulær filtrasjon er transport av ultrafiltrat av plasma gjennom den glomerulære filtrasjonsbarrieren som består av kapillærveggen (endotel og basalmembran) og epitelceller, det første trinnet i produksjonen av urin. Hvert minutt vil om lag én liter blod strømme gjennom de nærmere to millioner glomeruli som finnes i nyrene. Filtrasjonsoverflaten er vel 1 m². I glomerulusfiltratet er det ikke celler, og mesteparten av proteinene forblir i blodbanen, men det er nærmest fri passasje av væske og elektrolytter. I løpet av et døgn vil det filtreres 180–200 liter dersom nyrefunksjonen er normal. Mesteparten av dette vil bli reabsorbert nedover i nefronet. Urinproduksjonen er vanligvis 1,5–2,0 liter per døgn.

Faktaboks

Uttale
glomerulˈær filtrasjon

Glomerulær filtrasjonshastighet

Mengden som filtreres i løpet av en tidsenhet, kalles den glomerulære filtrasjonshastighet (GFR), og er et mål på nyrefunksjonen. Dersom filtrasjonen er 180 liter i løpet av 24 timer, svarer det til en GFR på 125 milliliter per minutt.

Kreatinin-clearance benyttes i klinikken som et indirekte mål på GFR og derved nyrefunksjonen. Det finnes forskjellige formler for å beregne GFR på bakgrunn av serumkreatinin, alder, kjønn, rase og vekt.

Det som bestemmer GFR, er nyregjennomblødning, trykkforhold i glomerulus og filtrasjonsoverflate. Dersom nyregjennomblødningen avtar, trykket i glomeruli blir lavt, eller glomeruli skades, slik at filtrasjonsoverflaten minker, vil det påvirke GFR slik at den blir lavere. Med økende alder vil antallet nefroner reduseres, og filtrasjonsoverflaten minke samtidig som nyregjennomblødningen ofte også avtar noe. Dette resulterer i et naturlig fall i GFR med økende alder.

Dersom GFR synker ned mot 5–10 milliliter per minutt, foreligger det en alvorlig nyresvikt som vanligvis vil kreve dialysebehandling. I dag stadieinndeles kronisk nyresykdom fra 1 til 5 med basis i GFR.

Kronisk nyresykdom klassifisert etter glomerulær filtrasjonshastighet (GFR)

Stadium Beskrivelse GFR (ml/min.) Tiltak
I Nyreskade med normal eller høy GFR >90 Behandle, overvåke
II Nyreskade med lett nedsatt GFR 60–89 Bedømme progresjon
III Nyreskade med sikkert nedsatt GFR 30–59 Velge behandlingsstrategi, se på samsykelighet
IV Nyreskade med alvorlig redusert GFR 15–29 Som over, vurdere behov for fremtidig dialyse eller transplantasjon
V Terminal nyresvikt <15 Forberede dialyse og/eller transplantasjon, behandle eventuelle symptomer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hege Elise Pettersen

Hei, jeg lurer på hva dere mener med at "Hvert minutt vil om lag én liter blod strømme gjennom de nærmere to millioner glomeruli som finnes i nyrene" men likevel at "I løpet av et døgn vil det filtreres 180–200 liter dersom nyrefunksjonen er normal"? Vil det ikke da si at det blir filtrert 1 liter per minutt, altså 60 min * 24 timer per dag = 1440. Altså blir det i løpet av et døgn filtrert 1440 liter blod?

svarte Bård Waldum-Grevbo

Hei. Nyrens blodtilførsel er ca 1 liter per minutt. Av dette filtreres ca 120 ml per minutt over i nyrens tubulisystem. De resterende 880 ml forblir i blodbanen. 120 ml filtrat per minutt tilsvarer 172,8 liter per døgn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg