Podokoniose er en form for elefantiasis, det vil si en oppsvulming av bena på grunn av tette lymfeårer. Podokoniose skyldes at mineralpartikler trenger inn i huden og i lymfesystemet.

Sykdommen skiller seg slik fra andre former for elefantiasis som er forårsaket av strålebehandling, svulster eller parasitter (lymfatisk filariasis).

Podokoniose forekommer hos landsbygdbefolkning som går barfot og kommer i kontakt med rød leire av vulkansk opprinnelse. Mineralpartikler fra jorda, spesielt silikat, trenger inn i huden og blir tatt opp av celler i huden. Etter hvert blir det betennelse i lymfeårene som tilstoppes og ødelegges. Resultatet blir lymfødem og hevelse i føttene. Over tid vil hevelsen spre seg over hele foten og oppover leggen. Hos noen vil det i tillegg danne seg knuter og andre forandringer i huden, og sykdommen kalles også «mosefot» på grunn av de moseliknende hudforandringene. Føttene vil være utsatt for sårdannelser hvor det lett blir infeksjoner med sopp og bakterier som stafylokokker og andre bakterier, som medfører vond lukt og infeksjonsproblemer. 

Sykdommen forekommer i en lang rekke land i tropisk Afrika, i noen områder i Sør- og Mellom-Amerika og i enkelte land i Asia. Sykdommen forekommer i områder som ligger over 1500 meter over havet, hvor årlig nedbørsmengde er over 1000 mm og gjennomsnittlig årstemperatur er over 20 °C. Slike områder finnes særlig i Etiopia, som er det landet hvor sykdommen utgjør det største helseproblemet. Tidligere forekom podokoniose også i Nord-Afrika og i enkelte land i Europa, men sykdommen forsvant etter at det ble vanlig for befolkningen å bruke sko. 

Podokoniose av Vigdis H. Myrvang. Gjengitt med tillatelse

Bruk av solide sko er den enkle måten å hindre at man pådrar seg sykdommen. Men fattigdom har vært og er det viktigste hinder for at det lar seg gjennomføre. Podokoniose representerer derfor fortsatt et betydelig helseproblem, som hemmer mange mennesker både fysisk og sosialt.

I tidlige stadier av sykdommen vil godt sårstell av føttene, kompresjon av lymfødemet, behandling av kompliserende infeksjoner og bruk av sko kunne hindre videre progresjon av sykdommen. I langtkomne tilfeller er det begrensede behandlingsmuligheter.  

Podokoniose står på lista som Verdens helseorganisasjon har laget over neglisjerte tropiske sykdommer, og er utvilsomt en sykdom som med enkle midler kan utryddes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.