Store norske leksikon

lymfesystemet

Lymfeknuter (grønne)

7activestudio. Gjengitt med tillatelse

Lymfesystemet er årenettet som frakter lymfen rundt i kroppen. Lymfeårene danner for det meste langmaskede nett som dels ligger i huden, dels i dybden omkring de større blodårene. Lymfeårene tømmer seg gjennom høyre og venstre lymfegang i de store venene nær hjertet.

Om et molekyl skal bli tatt opp i lymfesystemet eller i blodårene, avhenger blant annet av molekylstørrelsen. Mange giftstoffer, blant dem huggormgift, blir tatt opp fra huden gjennom lymfeårene.

I lymfeåresystemet er det skutt inn lymfeknuter som lymfen må passere gjennom på sin vei til blodbanen. Etter å ha passert lymfeknutene, er lymfen rik på lymfocytter (en type hvite blodceller). I slimhinnene, spesielt i respirasjons- og fordøyelsesveiene, finnes ansamlinger av lymfatisk vev. Særlig kjent er tonsillene, «mandlene», og slimhuden i appendix, blindtarmvedhenget. Også milten er et lymfatisk organ.

Sirkulasjonen i lymfeårene blir drevet av muskelbevegelsene. Den fremmes av massasje. Dette blir benyttet i behandlingen av mangelfull sirkulasjon. På den annen side viser det hvor viktig det er at en kroppsdel blir holdt i ro ved lymfangitt, eller for eksempel ved huggormbitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.