lymfesystemet

Lymfesystemet. Skjematisk fremstilling av lymfeårer og lymfeknuter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lymfesystemet er årenettet som frakter lymfen rundt i kroppen. Lymfeårene danner for det meste langmaskede nett som dels ligger i huden, dels i dybden omkring de større blodårene. Lymfeårene tømmer seg gjennom høyre og venstre lymfegang i de store venene nær hjertet.

Om et molekyl skal bli tatt opp i lymfesystemet eller i blodårene, avhenger blant annet av molekylstørrelsen. Mange giftstoffer, blant dem huggormgift, blir tatt opp fra huden gjennom lymfeårene.

I lymfeåresystemet er det skutt inn lymfeknuter som lymfen må passere gjennom på sin vei til blodbanen. Etter å ha passert lymfeknutene, er lymfen rik på lymfocytter (en type hvite blodceller). I slimhinnene, spesielt i respirasjons- og fordøyelsesveiene, finnes ansamlinger av lymfatisk vev. Særlig kjent er tonsillene, «mandlene», og slimhuden i appendix, blindtarmvedhenget. Også milten er et lymfatisk organ.

Sirkulasjonen i lymfeårene blir drevet av muskelbevegelsene. Den fremmes av massasje. Dette blir benyttet i behandlingen av mangelfull sirkulasjon. På den annen side viser det hvor viktig det er at en kroppsdel blir holdt i ro ved lymfangitt, eller for eksempel ved huggormbitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg