Lymfødem er en lokalisert væskeansamling (ødem) i vev på grunn av hindret lymfedrenasje (lymfestase). Ødemet kan bli svært omfattende. På beina kan det starte ved tærne og gå helt opp til lysken.

Faktaboks

Etymologi
av lymf- og gresk oidema, ‘hevelse’

Tilstanden kan være medfødt, men oftere er lymfeårene tilstoppet av en kreftsvulst eller fibrose som følge av strålebehandling, operasjon eller en betennelse, for eksempel forårsaket av parasitter. Ved parasittinfeksjon filariasis kan lymfødemet i beina bli enormt, og kalles da elefantiasis.

Ved langvarig lymfødem kan det oppstå staseeksem og sår.

Årsaker

Lymfødem er enten medfødt (primær) eller skyldes andre årsaker (sekundær). Sekundært lymfødem er oftest forårsaket av bakterier, parasitter (filariasis), traumer, kirurgi med fjerning av lymfeknuter (se aksilledisseksjon) eller svulster som klemmer av lymfebanen.

De fleste lymfødemene utvikles gradvis over mange år. Typisk kan en del pasienter med svikt i det venøse sirkulasjonssystemet gradvis utvikle lymfødem i tillegg til ødem forårsaket av svikt i venene. Men i enkelte tilfeller, for eksempel i forbindelse med fjerning av lymfeknuter, kan symptomene komme raskt.

Symptomer og tegn

Lymfatiske sår hos en eldre dame som tidligere har hatt venøse sår.

Væskeopphopningen er det dominerende symptomet. Huden blir gjerne spent og kan virke glinsende. Noen utvikler «elefanthud». Derfor kalles denne tilstanden også elefantiasis. Det er særlig den varianten som er forårsaket av parasitter (filariasis) som gir et slikt utseende. Hvis man trykker lenge med en finger på ødemet, blir det stående et avtrykk av fingeren i noe tid.

Ødemene kan bli veldig omfattende og strekke seg fra tærne til lysken. Beina blir store og tunge, og det gir nedsatt mobilitet og livskvalitet.

Svikt i lymfesystemet kan føre til sår, men gjør det ikke hos alle. Det kan komme mindre sår mellom hudfoldene som dannes. Andre kan utvikle større sår som ligner på venøse sår. Hvis væskeopphopningen i vevet forblir ubehandlet over lang tid, fører det til permanente skader i huden (fibrose).

Diagnostikk

Diagnostikk av lymfødem og lymfatisk sår er nesten utelukkende klinisk, det vil si at diagnosen stilles ut ifra sykehistorie og legeundersøkelse. I og med at noen av disse pasientene har hatt venøs sirkulasjonssvikt i mange år, kan den gradvise økningen i lymfødem bli oversett og tolket som økt venøs svikt.

Ødemet er det mest framtredende symptomet. Ved Stemmers test forsøker man å løfte huden fra andre tå (stortå er den første). Ved lymfødem er dette vanskelig.

Ødem i tærne, mye ødem på fotryggen og en gradvis forandring av huden så den blir grovere og det kan komme vortelignende utvekster, er også kliniske tegn som skal vurderes.

Behandling

Behandlingen består av flere elementer.

Kompresjon

Kompresjon består i å legge kompresjonsbandasjer stramt fra tærne oppover til nedenfor kneet. I noen tilfeller helt opp til lysken. Kompresjonen skal være enda sterkere enn hos pasienter med venøse sår. Kompresjon presser så å si væske bort fra vevet og over i venene.

Det finnes også kompresjonsstøvler (IPC, intermittent pneumatic compression). Dette er en slags støvel som er koblet til en mekanisk pumpe. Slike kompresjonsstøvler kan gå opp til kneet eller til lysken. Pumpen blåser opp støvelen slik at den øver et betydelig trykk mot beinet. Trykket holdes i noen sekunder før det åpnes opp. Så pumpes støvelen opp igjen. Slik behandling kan benyttes i 30 til 60 minutter hver dag. Dette brukes som et supplement til kompresjonsbandasje. Når kompresjonsbandasjen legges på beinet etter at kompresjonsstøvelen er brukt, legges den på et slankere bein, og kompresjonsbandasjen blir da strammere.

Lymfedrenasje

Det finnes fysioterapeuter som har tatt videreutdanning i lymfedrenasje. Dette er en spesiell form for massasje der lymfebanene utsettes for lette pulserende bevegelser, slik at de angivelig åpner seg. Dette kan også gjøres med undertrykk (kopping). Behandling med lymfedrenasje og kopping har ikke vitenskapelig belegg.

Hudpleie

Ødemet og trykket det påfører huden fører til en gradvis endring av huden så den etter hvert ser ut som «elefanthud». Huden må smøres med fete kremer eller stellesalver. Lotion eller vandige kremer forverrer tilstanden på lang sikt.

Fysisk aktivitet og hvile

Pasienter med lymfødem kan ha nytte av noe fysisk aktivitet, forutsatt tilstrekkelig kompresjonsbehandling. Beinet bør holdes høyt når pasienten sitter.

Sårbehandling

Sårbehandlingen av lymfatiske sår er den samme som ved venøse sår. Såret må rengjøres, man må fjerne dødt vev, hindre dannelse av biofilm og beskytte såret mot infeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg