precancerøse lidelser

Precancerøse lidelser, vevsforandringer som kan føre til utvikling av kreft. Eksempler er kronisk solskadet hud som ved solar keratose, kroniske slimhinneforandringer i munnhulen som ved leukoplaki, plateepitelmetaplasi i luftveiene (på grunn av røyking) eller urinveiene (kronisk infeksjon) eller dysplasi i føflekker eller (virusindusert) på livmorhalsen.

Faktaboks

Uttale
precancerˈøse lidelser
Etymologi
av pre- og cancer

Man regner i dag med at det ved slike synlige forandringer i vevet har skjedd en del skade på kontrollgener slik at én eller flere reguleringsmekanismer for celletilvekst er ødelagt, men ikke nok til at det har utviklet seg en manifest kreftsvulst. Ved ytterligere genskader i de precancerøse cellene kan så celleveksten komme helt ut av kontroll, og det utvikles en kreftsykdom fra én eller flere av cellene.

Risikoen for utvikling av kreft i en precancerøs lesjon varierer meget etter graden av celleforandringer, samt størrelse, lokalisering og varighet.

Behandling av precancerøse lidelser vil vanligvis være fjerning ved kirurgi, laser eller lokal frysebehandling avhengig av type, utbredelse og lokalisering. Eventuelt holder man bare nøye kontroll med området og fjerner det ved tegn til svulstutvikling. Det gjøres nå forsøk med medikamentell behandling, bl.a. med medikamenter eller penslinger som kjemisk ligner på A-vitamin. Man håper i fremtiden å kunne forebygge utvikling av precancroser på livmorhalsen i vesentlig grad, ved hjelp av vaksiner mot humant papillomavirus (HPV).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg