Precancerøse lidelser er vevsforandringer som kan føre til utvikling av kreft. Flere typer vevsforandringer med forskjellige årsaker kan utvikle seg til kreft. For eksempel kronisk solskadet hud som ved solar keratose eller kroniske slimhinneforandringer i munnhulen som ved leukoplaki. Røyking kan gi plateepitelmetaplasi i luftveiene, mens kroniske infeksjoner kan gi det samme i urinveiene. Man kan også se dysplasi i føflekker eller på livmorhalsen (forandringer i livmorhalsen skyldes ofte HPV).

Faktaboks

Uttale
prekanserˈøse lidelser
Etymologi
av latin pre-, ‘før’ og cancer, ‘kreft’

Ved slike synlige forandringer i vevet regner man med at det også har skjedd en del skade på kontrollgener slik at én eller flere reguleringsmekanismer for celletilvekst er ødelagt. Skadene er derimot ikke omfattende nok til at det har utviklet seg en kreftsvulst. Ved ytterligere genskader i de precancerøse cellene kan celleveksten komme helt ut av kontroll, og det utvikles en kreftsykdom fra én eller flere av cellene.

Risikoen for utvikling av kreft i en precancerøs lesjon varierer veldig etter graden av celleforandringer, samt størrelse, lokalisering og varighet.

Behandling av precancerøse lidelser vil vanligvis være fjerning ved kirurgi, laser eller lokal frysebehandling avhengig av type, utbredelse og lokalisering. Eventuelt holder man bare nøye kontroll med området og fjerner det ved tegn til svulstutvikling. Det gjøres nå forsøk med legemiddelbehandling, blant annet med legemidler eller penslinger som kjemisk ligner på A-vitamin.

HPV-vaksine

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) kan beskytte mot livmorhalskreft og delvis mot enkelte andre kreftformer som analkreft (endetarmsåpning), vaginalkreft (skjede), kreft i svelg (tungebasis, mandler og munn/svelg), peniskreft og vulvakreft (kjønnslepper). I Norge får jenter og gutter tilbud om å få vaksinen gratis på skolen når de er 12 år, som en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg