presbyopi

Artikkelstart

Presbyopi er nedsatt evne til å se like skarpt på nært hold som på avstand. Tilstanden er et normalt aldringsfenomen og ingen sykdom, vanlig hos middelaldrende og eldre. De som har presbyopi må bruke et «plussglass» for å se godt på nært hold, i tillegg til det brilleglasset de eventuelt trenger til godt avstandssyn.

Faktaboks

Uttale
presbyopˈi
Etymologi
av gresk presbys, ‘gammel mann’, og ops, ‘øye’
Også kjent som

gammelmannssyn

Presbyopi kalles også for «gammelmannsyn». Tilstanden skyldes at øyelinsen med årene blir stivere, noe som medfører redusert akkomodasjonsevne.

Årsak

Presbyopi er altså ikke det samme som langsynthet, som skyldes at øyet ved avstandssyn er for kort i forhold til øyets lysbrytende evne, eller at øyets lysbrytende kraft er for svak, slik at parallelle stråler først samles bak netthinnen når øyet ikke akkomoderer.

Diagnose og hjelpemidler

Hos normalt seende personer (se emmetropi) merker man vanligvis presbyopien først rundt midten av 40-årsalderen, i form av ubehag i øynene ved langvarig lesning og behov for lengre leseavstand og /eller bedre lys for å kunne se skarpt. Tilstanden avhjelpes med en lesebrille. Denne må gjerne gjøres sterkere med få års mellomrom for å kompensere for den stadig avtagende akkomodasjonsevnen, inntil man i 60-årsalderen trenger et såkalt et lesetillegg på + 2,5–3 dioptrier. Også nærsynte får med årene redusert akkomodasjonsevne, og vil merke dette ved at lesesynet med deres vanlige avstandsbrille gradvis blir dårligere. Hvis øyet ellers er friskt, vil en person som er cirka 3D nærsynt forøvrig hele livet ha godt lesesyn uten bruk av lesebrille.

Som et alternativ til rene lesebriller finnes bifokale og progressive briller, hvor brilleglassenes sentrale del er tilpasset lange avstander, mens den nedre «nærdelen» er tilpasset leseavstanden.

Selv om presbyopi altså er et normalt aldringsfenomen og ingen sykdom, vil en del middelaldrende og eldre ønske å kunne se godt både på avstand og på nært hold uten briller. Dette kan for eksempel oppnås ved at det ene øyet ved bruk av kontaktlinser korrigeres for avstandssyn og det andre for syn på nært hold (såkalt monovision), eller ved å få innoperert multifokale intraokulære linser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg