presbyopi

Presbyopi er nedsatt evne til å se like skarpt på nært hold som på avstand. Tilstanden er et normalt aldringsfenomen og ingen sykdom. Det begynner vanligvis i 40-årsalderen.

Faktaboks

Uttale
presbyopˈi
Etymologi
av gresk presbys, ‘gammel mann’, og ops, ‘øye’
Også kjent som

gammelmannssyn, alderslangsynthet

De som har presbyopi må bruke et «plussglass» for å se godt på nært hold, i tillegg til det brilleglasset de eventuelt trenger til godt avstandssyn.

Årsak

Tilstanden skyldes at øyelinsen med årene blir stivere, noe som medfører redusert akkomodasjonsevne.

Presbyopi er ikke det samme som langsynthet, som skyldes at øyet ved avstandssyn er for kort i forhold til øyets lysbrytende evne, eller at øyets lysbrytende kraft er for svak, slik at parallelle stråler først samles bak netthinnen når øyet ikke akkomoderer.

Symptomer

Hos normaltseende personer merker man vanligvis presbyopien først rundt midten av 40-årsalderen. Man merker det i form av ubehag i øynene ved langvarig lesning og behov for lengre leseavstand og/eller bedre lys for å kunne se skarpt.

Også nærsynte får med årene redusert akkomodasjonsevne, og vil merke dette ved at lesesynet med deres vanlige avstandsbrille gradvis blir dårligere. Hvis øyet ellers er friskt, vil en person som er cirka 3 dioptrier nærsynt forøvrig hele livet ha godt lesesyn uten bruk av lesebrille.

Behandling

Hos normaltseende personer kan presbyopien avhjelpes med lesebriller. Disse må gjerne gjøres sterkere med få års mellomrom for å kompensere for den stadig avtagende akkomodasjonsevnen. I 60-årsalderen trenger man gjerne et såkalt 'lesetillegg' på mellom + 2,5 og + 3 dioptrier.

Som et alternativ til rene lesebriller finnes bifokale og progressive briller, hvor brilleglassenes sentrale del er tilpasset lange avstander, mens den nedre «nærdelen» er tilpasset leseavstanden.

Godt syn kan også oppnås ved korreksjon av avstandssyn med kontaktlinser på det ene øyet, mens det andre øyet korrigeres for syn på nært hold (såkalt monovision). Det finnes også multifokale intraokulære linser som kan opereres inn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg