presbyopi

Presbyopi, gammelmannssyn, populærbetegnelse på nedsatt evne til å se skarpt på nært hold. Presbyopi skyldes at øyelinsen blir stivere med årene (nedsatt akkomodasjonsevne).

Faktaboks

Uttale
presbyopˈi
Etymologi
av gresk presbys, ‘gammel mann’, og ops, ‘øye’
Også kjent som

gammelmannssyn

Presbyopi er forskjellig fra langsynthetsom skyldes at øyet er for kort i forhold til øyets lysbrytende evne, eller at øyets lysbrytende kraft er for svak, slik at parallelle stråler først samles bak netthinnen når øyet ikke akkomoderer.

Hos normalt seende personer (se emmetropi) merker man vanligvis presbyopien først i 40-årsalderen i form av ubehag i øynene ved langvarig lesning og behov for lengre leseavstand for å kunne se skarpt. Tilstanden avhjelpes med lesebrille. Den må gjøres sterkere med noen års mellomrom for å kompensere for den stadig avtagende akkomodasjonsevnen, inntil man i 60-årsalderen har en brille på + 2,5–3 dioptrier (hos en emmetrop person). Som et alternativ til rene lesebriller finnes bifokale og progressive briller, hvor den øvre delen er tilpasset lange avstander, mens den nedre, nærdelen, er tilpasset leseavstanden.

Se brytningsfeil i øyet og akkommodasjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg