Multifokal linse beliggende i den gamle linsekapselen i øyets bakre kammer. Pupillen er maksimalt utvidet med øyedråper.
Multifokal linse beliggende i den gamle linsekapselen i øyets bakre kammer. Pupillen er maksimalt utvidet med øyedråper.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kunstig linse er en kunstig øyelinse som opereres inn i øyet som erstatning for den uklare linsen som fjernes ved operasjon for grå stær.

Faktaboks

Også kjent som

pseudofakos

intraokulær linse

Linsen er vanligvis laget enten av et akryl- eller et silikonmateriale. Som regel plasseres linsen i den gamle linsens kapsel, det vil si i bakre øyekammer, sjeldnere i øyets fremre kammer. Slike linser lages i mange styrker hvilket gjør det mulig å korrigere brytningsfeil som nærsynthet og langsynthet.

Det finnes også spesiallinser som kan rette opp skjeve hornhinner, såkalte 'toriske linser'. I tillegg finnes det multifokale linser som vil kunne gi pasienten brukbart syn både på langt og nært hold uten bruk av brille, men de har også vanligvis noen ulemper, som for eksempel noe dårligere mørkesyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg