Propofol
Propofol er et kortvirkende søvnmiddel som brukes i forbindelse med anestesi. Propofol er lite vannløselig og må derfor blandes i en fettholdig suspensjon som ser hvit ut.
Propofol
Av /Shutterstock.

Propofol er et kortvirkende søvnmiddel med raskt innsettende effekt (20–40 sekunder). Middelet er lite løselig i vann, og det blandes derfor i en fettholdig suspensjon (hvit farge) som må gis direkte inn i blodårene (intravenøst).

Faktaboks

Uttale
propofˈol

Indikasjoner

Propofol brukes som innsovningsmiddel ved start av anestesi ved operasjoner, og noen ganger som eneste anestesimiddel ved kortvarige og lite smertefulle inngrep og behandlinger. Det har også blitt mye brukt som sovemiddel hos pasienter på intensiv- og overvåkingsavdelinger. Kontinuerlig infusjon kan gi langvarig søvn. Når man stanser infusjonen, tar det kort tid før pasienten våkner.

Propofol har en viss kvalmestillende effekt.

Bivirkninger

Etter infusjonen kan man ofte se en kortvarig (1–3 minutter) nedsettelse av åndedrettet og blodtrykksfall. Disse effektene øker i styrke ved rask injeksjon og høye doser, men er mindre fremtredende når stoffet gis som kontinuerlig infusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg