Pudder er et støvfint kosmetisk produkt eller legemiddelform for utvendig bruk. Det fremstilles av uorganiske eller organiske bestanddeler, gjerne tilsatt desinfiserende stoffer, legemidler eller parfyme.

Faktaboks

Etymologi
fra fransk poudre, ‘pulver’

Hovedbestanddelen er blandinger av finpulveriserte, ikke giftige stoffer som fester seg til huden og har stor dekkevne, for eksempel talkum, kaolin, magnesiumkarbonat, sinkoksid, sink- eller magnesiumstearat og stivelse. Til farging brukes små mengder mineralfarger eller organiske fargestoffer, og til parfymering parfymer som ikke virker uheldig på fargen eller andre egenskaper.

Medisinske pudder er pulverformede preparater, som inneholder legemidler til pudring av huden, slimhinner eller sår. For eksempel finnes det pudder som inneholder et antimykotikum til behandling av fotsopp. Kosmetiske pudder er ofte sammenpresset som kompakt pudder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg