Antimykotika er en fellesbetegnelse på legemidler som brukes til å behandle soppinfeksjoner. Soppinfeksjoner varierer i alvorlighetsgrad, og kan være alt fra ufarlige tilstander som fotsopp og neglsopp til livstruende tilstander hvor soppen har angrepet indre organer. Ofte er behandlingen med antimykotika langvarig.

Faktaboks

Uttale
antimykˈotika

Virkning

Antimykotika hemmer soppvekst på forskjellige måter. Mange av dem virker ved å ødelegge soppens cellemembran.

Bruk

Lokaltvirkende soppmidler

Antimykotika brukes for å behandle soppinfeksjoner i skjede, hud eller negler. Ved behandling av soppinfeksjoner i hud, negler eller slimhinner bruker man lokaltvirkende preparater. Hudinfeksjoner behandles gjerne med en krem eller salve. Soppmidler finnes som vagitorier til bruk ved soppinfeksjon i skjeden og neglelakk til bruk ved neglsopp.

Systemiske soppmidler

Ved et svekket immunforsvar kan sopp ramme indre organer, og slike infeksjoner behandles systemisk med tabletter som svelges. Behandlingen med antimykotika er ofte langvarig og kan vare i flere uker. Bruk av antibiotika vil ikke hjelpe mot soppinfeksjoner. Det kan derimot skape en ubalanse i kroppens bakterieflora, slik at en soppinfeksjon kan forekomme. Det er derfor soppinfeksjoner, særlig i vagina, kan forekomme ved bruk av antibiotika.

Bivirkninger

Bruk av lokale antimykotiske midler, som kremer, gir som regel få bivirkninger og tolereres godt av de som bruker det. Bruk av antimykotika i tablettform gir gjerne flere bivirkninger, og de mest vanlige er kvalme, nedsatt appetitt, tap av smakssans og slapphet.

Legemidler

Eksempler på antimykotiske legemidler er terbinafin (handelsnavn Lamisil) og nystatin (handelsnavn Nystimex) som brukes ved overflatemykoser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg