Reduktase er et enzym som katalyserer en reduksjon. I en reduksjon blir en forbindelse tilført ett eller flere elektroner (redusert). Elektronene til reduksjonen blir samtidig avgitt fra en annen forbindelse, som dermed blir oksidert.

Faktaboks

Uttale
reduktˈase

Reduktaser inngår i en rekke forskjellige cellulære prosesser som energiomsetning, og fett-, karbohydrat- og proteinstoffskiftet. Et eksempel på en reduktase er enzymet 5α-reduktase, som blant annet katalyserer omdannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron til det dobbelt så virksomme dihydrotestosteron. Enzymet finnes i mange av cellene og organene som kan stimuleres av mannlige kjønnshormoner, for eksempel prostata, lever, hårfollikler og hud nær kjønnsorganer. Her fungerer testosteron som et prohormon, som blir omdannet til det biologisk mest aktive hormonet ved hjelp av enzymet 5α-reduktase.

Medfødte defekter

Medfødte defekter i 5α-reduktase er beskrevet, og fører til en spesiell form for mannlig pseudohermafrodittisme som er en sjelden, recessivt arvelig tilstand. Den fører til forstyrrelser i utviklingen av de ytre mannlige kjønnsorganer i fosterlivet slik at barnet fødes med utseende som en jente.

Testiklene utvikler seg normalt, men ligger som regel i lysken. Ved puberteten starter de å produsere testosteron. Siden barnet har normale reseptorer for mannlige kjønnshormoner, fører det til varierende grad av virilisering som dypere stemmeleie og økt muskelmasse. Det som ble oppfattet som en klitoris, vokser og utvikler seg til en penis. Testiklene blir større og vandrer fra lysken og ned i de ytre kjønnsleppene. Personer med defekt 5α-reduktase er som barn som oftest blitt oppfattet som jenter, men skifter til mannlig kjønnsidentitet i løpet av puberteten.

Medikamentell reduksjon av enzymaktiviteten

Aktiviteten til enzymet 5α-reduktase kan hemmes medikamentelt. Dette benyttes for å behandle symptomer som hyppig vannlating og andre komplikasjoner som kan være følger av en forstørret prostata (prostatahyperplasi). Vekst av prostataceller stimuleres mer av dihydrotestosteron enn av testosteron. Ved å blokkere 5α-reduktaseaktiviteten kan man ikke bare bremse veksten av prostata, men kan også få en reduksjon av prostatastørrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg