Referert smerte er et fenomen hvor en smerte føles på et annet sted på kroppen enn der organet som smerten er utløst fra, sitter. Smerten henføres («refereres») til et annet sted enn der den kommer fra. Smertestimuli med opphav i indre organer oppfattes som smerter i hud og muskler.

Faktaboks

Også kjent som

referred pain

Eksempler kan være skader eller betennelser i:

  • hjertemuskulaturen: smerten kan kjennes som utstråling mot øvre del av brystveggen, og brer seg ut i venstre skulder og langs innsiden av venstre overarm,
  • lungene og diafragma: kan kjennes som smerte som brer seg langs siden av halsen,
  • galleblæren: kan kjennes som smerte som stråler ut mot høyre skulder og mellom skulderbladene,
  • bihulene: kan kjennes som smerter i skalletaket og i bakhoderegionen,
  • nyrebekkenet og urinlederen: kan kjennes som smerte som begynner i korsryggen og stråler ned mot lysken.

Årsaker

Det finnes flere forklaringer på fenomenet «referert smerte». I en refleksbue med innskutte internevroner (indirekte refleksbue) vil opprinnelsesstedet for smerteimpulsen og reaksjonsstedet være forskjellig (i motsetning til en direkte refleksbue). Ved referert smerte vil smertefibrene fra vedkommende innvollsorgan projiseres på de samme internevronene som somatiske fibre fra et bestemt hudområde (betegnet som konvergens), og ledes via smertebanen (tractus spinothalamicus) til høyere sentra i sentralnervesystemet.

Det er også mulig at spinalnervenes «forskyvning» i forhold til resten av kroppen under utviklingen, spiller en viss rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg