Revmatoid faktor er et protein i blodet produsert av immunsystemet kan angripe kroppens eget vev (autoantistoff). Hos personer med leddgikt binder revmatoid faktor (RF) seg til Fc-delen av IgG-antistoffer i blodet, noe som fører til dannelse av immunkomplekser. Disse immunkompleksene kan avleires i ledd og andre vev, noe som fører til betennelse og annen skade.

Faktaboks

Uttale
revmatoˈid faktor
Også kjent som
revmafaktor, RF

Den nøyaktige rollen til RF ved leddsykdommer er ikke fullt ut forstått. RF er til stede i blodet hos rundt 70 prosent av personer med leddgikt. Det kan også forekomme ved andre autoimmune sykdommer, infeksjoner og hos en liten andel friske personer.

Påvisning

Revmatoid faktor kan påvises ved forskjellige teser, blant annet Waalers reaksjon eller lateksreaksjon. I de siste årene har analyser av anti-CCP (antistoffer mot sykliske citrullinerte peptider) i stor grad erstattet RF som test for leddgikt.

Hvis man får påvist RF, betyr ikke det nødvendigvis at man har leddgikt. RF kan også forekomme ved andre autoimmune sykdommer, infeksjoner og hos ellers friske personer.

Hvis man får påvist at man ikke har RF, utelukker ikke dette nødvendigvis at man har leddgikt. Spesielt i de tidlige stadiene av leddgikt kan man fortsatt ikke ha produsert RF.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg