Revmatoid faktor er et protein i blodet produsert av immunsystemet som ved en feil kan angripe kroppens eget vev (autoantistoff). Hos personer med leddgikt binder revmatoid faktor (RF) seg til Fc-delen av IgG-antistoffer i blodet, noe som fører til dannelse av immunkomplekser. Disse immunkompleksene kan avleires i ledd og andre vev, noe som fører til betennelse og annen skade.

Faktaboks

Uttale
revmatoˈid faktor
Også kjent som
revmafaktor, RF

Den nøyaktige rollen til RF ved leddsykdommer er ikke fullt ut forstått. RF er tilstede i blodet hos ca. 70 prosent av personer med leddgikt. Det kan også forekomme ved andre autoimmune sykdommer, infeksjoner og hos en liten andel friske personer.

Revmatoid faktor kan påvises ved forskjellige teser, blant annet Waalers reaksjon eller lateksreaksjon. I de siste årene har analyser av anti-CCP (antistoffer mot sykliske citrullinerte peptider) i stor grad erstattet RF som test for leddgikt.

Hva betyr det hvis RF er positivt?

  • Indikerer ikke nødvendigvis leddgikt.
  • Kan forekomme ved andre autoimmune sykdommer, infeksjoner og hos friske personer.

Hva betyr det hvis RF er negativt?

  • Utelukker ikke nødvendigvis leddgikt.
  • Kan være negativt, spesielt i de tidlige stadiene av leddgikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg